Hlavní obsah

Lékařka: Lidi, hýbejte se

Právo, Petr Kozelka

Přestože současná opatření v boji proti šíření koronaviru zahnala drtivou většinu lidí domů, podle kardioložky Anny Chaloupka by neměli jen sedět na gauči před televizí nebo s mobilem v ruce, ale měli by myslet i na pohyb. Ten je totiž nezbytný nejen k posílení imunity, ale také pro psychické zvládnutí náročné situace.

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Z lékařského pohledu je fyzická aktivita jednoznačně prospěšná, pro naše tělo i psychickou pohodu. I ve chvíli, kdy mají lidé nařízený home office nebo jsou jejich podniky zavřené, měli by se hýbat. Ideálně někde na čerstvém vzduchu, mimo další lidi, nebo alespoň často větrat a zacvičit si doma. Jakýkoli pohyb je zdravější než jen posedávání,“ řekla lékařka z brněnské Fakultní nemocnice u sv. Anny.

Protože rouška při fyzické aktivitě venku rychle navlhne, je potřeba ji poté řádně dezinfikovat. „Člověk si do roušky samozřejmě nafuní, a jakmile rouška navlhne, ztrácí do jisté míry svou ochrannou schopnost. Takže roušku po procházce nebo vyběhnutí vyvařit ve vroucí vodě a vyžehlit,“ zdůraznila lékařka, která je sama nadšená sportovkyně.

Čeští výsadkáři pomáhají lidem zůstat i v karanténě v kondici, zacvičte si s nimi

Koronavirus

Lidé v nařízené karanténě nebo ti, kteří z různých důvodů nechtějí nebo nemohou vycházet ven, mají podle lékařky v dnešní době spoustu možností, jak protáhnout tělo i doma. „Jsou k dispozici stovky aplikací pro telefony nebo tisíce videí na internetu. Cvičit podle toho může opravdu každý a každý si také může vybrat, co je zrovna pro něj vhodné. Vzhledem k tomu, že někteří lidé teď mají více času, může to být pro ně výzva a motivace začít s pravidelným cvičením třeba právě teď,“ dodala kardioložka.

Jak se udržet ve formě v době karantény

Koronavirus

Anketa

Jste-li v domácí izolaci, cvičíte?
Ano
54,7 %
Ne
45,3 %
Celkem hlasovalo 9615 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám