Hlavní obsah

Lákadla moderních chytrých hodinek

Novinky, mif

Stále rostoucí popularitě se v posledních letech těší chytré hodinky, jejich přednosti jsou totiž nepopiratelné. Nabízí hromadu funkcí a svým majitelům umí usnadnit život. Poradíme, na co dát při výběru pozor.

Chytré hodinky Watch Series 5 od společnosti AppleVideo: archív výrobce

 
Článek

Chytré hodinky se na první pohled příliš neliší od fitness náramků s displeji, rozdíly jsou ale obrovské. Chytré hodinky jsou totiž zpravidla plnohodnotným doplňkem chytrého telefonu nebo tabletu. To znamená, že dokážou do určité míry zastat jeho funkce.

Některé modely tak dovedou skutečně telefonovat, podobně jako byste hovor uskutečnili prostřednictvím bezdrátové hands-free sady. To může být pro celou řadu lidí daleko pohodlnější než neustále vytahovat mobil z kapsy. Samozřejmostí jsou stopky, budík a další funkce tradičních digitálních hodinek.

Mezi další vychytávky chytrých hodinek patří možnost ovládání připojených přístrojů na dálku. Při sledování filmu na tabletu jej tak nemusíte vzít ani do ruky a můžete pouze prostřednictvím hodinek na zápěstí přehrávání pozastavit nebo upravit hlasitost. Stejně jednoduše na dálku také pustíte svou oblíbenou píseň na chytrém telefonu.

Rekordní výdrž a líbivý vzhled. Chytré hodinky od Honoru zaujmou i cenou

Hardware

Pohlídají spánek i sportovní výkony

Tím se dostáváme k další přednosti chytrých hodinek. Jejich displeje většinou neslouží pouze k zobrazování informací, jako tomu bylo v případě fitness náramků, ale umožňují hodinky ovládat. Displej je tedy dotykový.

Samozřejmě chytré hodinky mají celou řadu zabudovaných senzorů, díky kterým zvládnou to samé, co fitness náramky. Počítají kroky, spálené kalorie či ušlou vzdálenost, stejně tak dovedou sledovat spánkové fáze – rozeznávají stavy bdění, NREM a REM spánku.

Doba trvání a četnost NREM a REM fází nám umožňuje popsat vlastní spánek. Tzv. hypnogram nám umožní určit, do jaké míry byl náš organismus během noci schopný regenerace. Všechna data jsou pak odesílána do spárovaného chytrého telefonu, kde se zobrazují v přehledných grafech. Některé aplikace vám dokonce doporučí, jak svůj spánek zlepšit.

Apple natáčel reklamu na nejnovější chytré hodinky i v Česku

Hardware

Vlastní operační systém

Pokročilejší modely dokonce obsahují vlastní operační systém, který dovoluje instalovat aplikace a tím dále rozšiřovat funkce chytrých hodinek. Pak je na nich možné hrát jednoduché hry, ale například i číst knížky. K tomu slouží speciální programy pro rychločtení, které si ve srovnání s chytrými telefony a počítačovými tablety dovedou poradit i s malými displeji.

Chytré hodinky samozřejmě nemají problém se suplováním funkcí fitness náramků. Počítají kroky, spálené kalorie i ušlou vzdálenost, pokročilejší modely dokážou také měřit srdeční tep. Stejně tak se počítá s jejich využitím v náročnějších podmínkách, většině modelů proto nevadí zvýšená vlhkost, teplotní výkyvy ani střet s vodou.

Citelně širší nabídka funkcí a dotykový displej si samozřejmě vezmou i svou daň. Výdrž chytrých hodinek se tak pohybuje v závislosti na jejich použití mezi jedním až třemi dny. Výrobci jsou si toho vědomi, a tak se snaží neustále zdokonalovat šetřící funkce. Pomocí polohového senzoru tak například některé hodinky poznají, zda se na ně uživatel dívá, či nikoliv. A pokud se zrovna nedívá, displej jednoduše vypnou.

Honor Watch Magic 2: rekordní výdrž

Chytré hodinky Watch Magic 2 od společnosti Honor se snaží zaujmout uživatele především atraktivní cenovkou, to ale není jediná přednost. V některých ohledech novinka své dražší konkurenty dokonce překonává – řeč je například o výdrži baterie. Zatímco dvojka se bez elektrické zásuvky obejde až dva týdny, konkurenti potřebují zpravidla nabíjet už za pár dní.

Představení chytrých hodinek Honor Watch Magic 2Video: archív výrobce

Dvojka má 1,39palcový kruhový displej a vodotěsnost 5 ATM. Samozřejmostí jsou i zabudované adaptéry GPS, GLONASS, Beido, gyroskop, kompas a oxymetr. Novinka nabízí celou řadu pokročilých funkcí, například monitoring stresu či dechová cvičení. Nechybí ani sledování spánku zvané TruSleep, která je schopná identifikovat hluboký, lehký spánek a REM fázi.

Hodinky od společnosti Honor samy, pomocí vestavěného akcelerometru a gyroskopu, rozpoznávají a monitorují různé typy pohybových aktivit, jako je běh, procházka, plavání v bazénu, triatlon, turistiku a další. Veškerá naměřená data si můžete prohlédnout v reálném čase na hodinkách nebo v aplikaci Health na mobilním telefonu, odkud je pak můžete sdílet na různých sociálních platformách. Nejrůznějších fitness režimů je k dispozici 15.

  • Klady: rekordní výdrž baterie
  • Zápory: neumí bezkontaktní platby
  • Cena: 4990 Kč

Samsung Galaxy Watch Active2: tři různé verze

Chytré hodinky Galaxy Watch Active2 od společnosti Samsung se nabízí ve třech různých provedeních. Zakoupit je možné totiž verzi s hliníkovou konstrukcí v černé, stříbrné a růžovo-zlaté, a to ve dvou různých provedeních – s 40 a 44mm ciferníkem a fluoroelastomerovým (FKM) páskem.

Třetí nabízená varianta je ještě luxusnější, tyto hodinky jsou nabízeny v černé, stříbrné a zlaté barvě, přičemž 44mm ciferník má tělo z nerezové oceli. Toto provedení se navíc chlubí i podporou LTE připojení, díky němuž bude zajištěn přístup k internetu i bez nutnosti připojeného mobilu.

Foto: archív výrobce

Galaxy Watch Active2

Hodinky nabízejí celou řadu fitness funkcí. Mohou při manuálním nastavení sledovat více než 39 druhů cvičení, přičemž sedm z nich lze aktivovat automaticky – včetně běhání, chůze, jízdy na kole, plavání, veslovacího trenažéru, eliptického trenažéru a dynamického tréninku. Praktická je také možnost měření EKG, což je jedno z hlavních lákadel konkurenčních hodinek Apple Watch.

Všechna provedení dovedou poznat, kdy úroveň stresu u uživatele přesáhla zdravou hranici, načež se zobrazí doporučení, jak se uklidnit. Samozřejmostí je možnost monitorování kvality spánku stejně jako sledování nejrůznějších sportovních aktivit. Hodinky je možné využít k poslechu hudby či vyřizování zpráv a hovorů.

  • Klady: množství nabízených verzí
  • Zápory: pomalejší nabíjení
  • Cena: 7499 Kč (40 mm); 7999 Kč (44 mm); 11 999 Kč (LTE)

Apple Watch Series 5: styl především

Aktuálně láká Apple na chytré hodinky Watch Series 5. Ty by měly být ve všech ohledech lepší než předchůdce s pořadovým číslem čtyři. Patrně tím nejmarkantnějším rozdílem je funkce Always-On displej. Díky této vychytávce bude malá dotyková obrazovka neustále zapnutá a bude zobrazovat čas jako u skutečných hodinek.

Tato funkce by přitom neměla mít negativní vliv na celkovou výdrž baterie, protože v rámci Always-On displeje se obrazovka přepne do extrémně šetřícího módu, který radikálně omezí obnovovací frekvenci panelu.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Apple Watch Series 5

Podle informací výrobce by tak hodinky měly vydržet na jedno nabití totéž co předchůdce – až 18 hodin. To v praxi znamená, že se bez elektrické zásuvky obejdou celý den. Na noc je ale bude nutné dávat do nabíječky.

Nejrůznějších vylepšení je nicméně u pětky daleko více, uvnitř hodinek se například nově ukrývá elektronický kompas. Nechybějí ani vychytávky, kterými se chlubili někteří předchůdci – hodinky používají tzv. next-gen akcelerometr a gyroskop, díky čemuž dovedou bezpečně identifikovat pád. Na to budou podle zástupců Applu navázány další aplikace, aby mohly přivolat v případě potřeby pomoc. Hodí se to pro sportovce, seniory a samozřejmě pro celou řadu dalších uživatelů.

  • Klady: velmi povedený design
  • Zápory: vyšší pořizovací cena
  • Cena: 11 690 Kč (40mm verze), 12 490 Kč (44mm varianta)

Huawei Watch GT 2: pro sportovní nadšence

Model Huawei Watch GT 2 (46 mm) je vybaven 1,39palcovou a dotykovou obrazovkou AMOLED HD s rozlišením displeje 454 x 454 pixelů, širší barevnou škálou a ultratenkou konstrukcí – ve srovnání s předchůdcem. Menší 42mm varianta využívá 1,2palcový AMOLED panel.

Obrazovka série 46 mm využívá techniky uměleckého zpracování drahokamů, což umožnilo vytvořit 3D zakřivené sklo pro hezčí vzhled a lepší zobrazení. Zakřivený číselník série 42 mm má tloušťku pouze 9,4 mm a je doplněn tenkým kovovým rámem.

Huawei představuje nové hodinky Watch GT 2Video: archív výrobce

Jedním z hlavních vylepšení je čipová sada Kirin A1, která by měla v praxi nabídnout až dvoutýdenní výdrž – to je případ modelu Watch GT 2 s 46mm ciferníkem. Menší varianta velikosti 42 mm umí na jedno nabití fungovat nepřetržitě jeden týden.

Sportovní režim Watch GT 2 je kompatibilní s 15 sporty, a to včetně osmi outdoorových sportů (běh, chůze, turistika, trail running, horolezectví, cyklistika, plavání venku, triatlon) a sedmi indoor sportů (chůze, běh, cyklistika, plavání v bazénu, volný trénink, eliptický stroj, veslování). V těchto sportovních režimech hodinky poskytují úplné monitorování zhruba 190 typů dat.

Hodinky také poskytují pokročilou analýzu dat ve třech fázích – před sportovním výkonem, zaznamenávání údajů během cvičení a po sportovním výkonu následně na základě získaných dat navrhnou zlepšení. Je to jako mít osobního inteligentního sportovního trenéra, který se stará o to, aby bylo vaše cvičení účinnější a bezpečnější.

  • Klady: velký a dobře čitelný displej
  • Zápory: na dámské ruce mohou větší hodinky vypadat nevhodně
  • Cena: 5900 Kč

Fitbit Versa 2: chytrý asistent na zápěstí

Jedním z největších lákadel modelu Versa 2 je inovativní funkce pro sledování spánku Sleep Score. Ta zobrazuje v aplikaci Fitbit noční skóre a přináší lepší vhled do kvality spánku. Skóre je založeno na srdečním tepu (během spánku a odpočinku), neklidu během noci, době v probuzeném stavu a spánkových fázích.

Sleep Mode dovoluje vypnout displej a ztišit veškeré notifikace pro lepší a nerušený spánek. Sleep Mode lze použít také kdykoliv, kdy si uživatel nepřeje být rušen.

Chytré hodinky Fitbit Versa 2

Chytré buzení zase využívá strojového učení, které umožní buzení v optimálním spánkovém cyklu v rozmezí přednastaveného 30minutového intervalu. Uživatelé se tak budou probouzet mnohem více fit. Tato funkce bude nicméně brzy součástí všech chytrých hodinek Fitbit.

Funkcí je samozřejmě daleko více, nechybí například Fitbit Pay, tedy možnost jednoduchého bezkontaktního placení bez potřeby mít u sebe peněženku nebo mobilní telefon. V tuto chvíli mohou v České republice platit skrze Fitbit Pay klienti Moneta Money Bank, Komerční banky či mBank. Obyvatelé Slovenska mohou využít Fitbit Pay v síti 365.bank a Poštové banky.

  • Klady: množství nabízených funkcí
  • Zápory: hodinky komunikují s majitelem pouze anglicky
  • Cena: 4990 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám