Hlavní obsah

Google dostal v Rusku pokutu 21 miliard rublů. Bankrotu navzdory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Soud v Rusku uložil v pondělí pokutu bezmála 21,1 miliardy rublů (zhruba 8,9 miliardy Kč) americké internetové společnosti Google. Firma podle něj opakovaně neodstranila obsah, který ruské úřady považují za zakázaný, uvedl ruský cenzurní úřad Roskomnadzor. Pokuta podle soudu odpovídá deseti procentům ročních tržeb Googlu v Rusku. Reálné dopady na hospodaření firmy ale sankce pravděpodobně mít nebude, protože ruská část Googlu už v červnu vyhlásila bankrot.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ruské úřady již v minulosti Googlu vyměřily několik pokut. Minulý měsíc ruští soudní exekutoři firmě zabavili částku přes 7,7 miliardy rublů, kterou podle nich na pokutách dlužila. Minulý týden pak ruská divize Googlu vyhlásila bankrot. Zdůvodnila to tím, že ruské úřady obstavily její bankovní účet, čímž jí znemožnily provádět veškeré platby.

„Vzhledem k tomu, že ruské úřady Googlu obstavily jeho ruský bankovní účet, už nebylo fungování naší ruské kanceláře udržitelné. Proto divize vyhlásila bankrot. Lidé v Rusku se spoléhají na naše služby. Zachováme dostupnost bezplatných služeb, jako je Search, YouTube, Gmail, Maps, Android a Play,“ uvedl podle agentury Reuters mluvčí firmy.

Roskomnadzor ale tvrdí, že Google dál šíří nepovolený obsah, to je i důvod uložení více než 21miliardové pokuty. „Stránka YouTube záměrně podporuje šíření zavádějících informací o vývoji speciální vojenské operace na Ukrajině. Diskredituje tak ozbrojené síly Ruské federace,“ uvedl Roskomnadzor. YouTube podle něj rovněž povoluje obsah propagující extremistické názory a výzvy k účasti dětí na nepovolených protestech.

Rusko pokutovalo Google, neodstranil „chybné informace“ o invazi na Ukrajinu

Internet a PC

Spor gradoval

Moskva a Google byly v dlouhodobém sporu. Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor americké firmě vyměřoval opakovaně milionové pokuty za obsah, který je v zemi považován za nelegální. Pokuty padaly ještě předtím, než ruská armáda 24. února napadla sousední Ukrajinu.

S invazí na Ukrajinu ale celý spor ještě vygradoval. Google totiž zablokoval v souvislosti s válkou na Ukrajině na videoplatformě YouTube ruská média financovaná státem.

YouTube zablokoval kanály ruských televizí RT a Sputnik napříč Evropou

Internet a PC

Zkraje dubna pak Roskomnadzor rozhodl o tom, že Google nesmí v zemi inzerovat své služby. Obvinil také platformu YouTube, kterou Google vlastní, že porušuje zákon, když záměrně zveřejňuje údajně zkreslené informace o „vojenské operaci“ na Ukrajině, a diskredituje tím ruskou armádu.

Následně byl zablokován i zpravodajský agregátor Google News (Zprávy Google). Ten se do hledáčku cenzurního úřadu dostal poté, co přestal zobrazovat zprávy televize RT, dříve známé jako Russia Today, zpravodajského serveru Sputnik nebo ruské tiskové agentury TASS.

Rusko zakázalo Google News

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám