Hlavní obsah

Rusko pokutovalo Google, neodstranil „chybné informace“ o invazi na Ukrajinu

Moskva

Rusko vyměřilo americké internetové společnosti Google ve dvou případech pokutu celkem 11 milionů rublů (asi 3,1 milionu Kč). Firma podle úřadů neodstranila ze svého kanálu YouTube chybné informace o zvláštní vojenské operaci, jak Moskva označuje invazi na Ukrajinu. Rusko podle agentury TASS firmu trestá i za to, že vysílala videa, která „vytvořily ukrajinské radikálně pravicové skupiny“.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor začátkem tohoto měsíce uvedl, že podniká kroky k potrestání Googlu za „šíření padělků“ na kanálu YouTube. Už dříve americkou společnost varoval, že dostane pokutu, pokud nařízení nedodrží.

Zkraje dubna už přitom Roskomnadzor rozhodl o tom, že Google nesmí v zemi inzerovat své služby. Obvinil také platformu YouTube, kterou Google vlastní, že porušuje zákon, když záměrně zveřejňuje údajně zkreslené informace, a diskredituje tím ruskou armádu.

Pozdě, ale přeci. Google přestal prodávat online reklamu v Rusku

Internet a PC

Internetová platforma YouTube začátkem března celosvětově zablokovala všechny kanály spojované s ruskými státními médii.

Koncem minulého měsíce Roskomnadzor v zemi zablokoval službu Google News (Zprávy Google). Služba Google News se do hledáčku cenzurního úřadu dostala poté, co přestala zobrazovat zprávy televize RT, dříve známé jako Russia Today, zpravodajského serveru Sputnik nebo ruské tiskové agentury TASS.

Rusko zakázalo Google News

Válka na Ukrajině

Spor vygradoval

Moskva a Google jsou v dlouhodobém sporu. Ruské úřady americké firmě vyměřovaly pokuty za obsah považovaný v zemi za nelegální už předtím, než ruská armáda 24. února napadla sousední Ukrajinu s odůvodněním, že ji chce zbavit nebezpečných nacionalistů. S napadením Ukrajiny celý spor ještě vygradoval.

Ruské úřady výrazně posílily právní arzenál ke kontrole komunikace o rusko-ukrajinském konfliktu. Až 15 let vězení hrozí těm, kteří šíří falešné informace o ruské armádě.

Ruský soud pokutoval Google kvůli zakázanému obsahu. Opět

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám