Hlavní obsah

Facebook porušuje práva občanů, burcuje Rusko kvůli blokaci příspěvků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Předseda dolní komory ruského parlamentu (Státní dumy) Vjačeslav Volodin v pondělí obvinil Facebook z porušení základních práv občanů. Reagoval tak na skutečnost, že stejnojmenná sociální síť zablokovala několik příspěvků některých ruských médií. Cenzurní úřad Roskomnadzor o víkendu pohrozil internetovému gigantovi pokutou ve výši nejméně jednoho milionu rublů (takřka 300 000 korun) a požádal ho, aby smazaný obsah obnovil.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Podle agentury Reuters jde o příspěvky tiskové agentury TASS, listu RBK nebo serveru Vzgljad. Roskomnadzor americké sociální síti vytkl, že zablokovala zprávy o zadržení údajných členů ukrajinské krajně pravicové skupiny ruskými bezpečnostními složkami ve Voroněži. Facebook zprávy odstranil na základě informací ukrajinské platformy StopFake, která se soustředí na kontrolu faktů. Podle ní zadržení na ukrajinské nacionalisty napojeni nebyli, uvedl server Kommersant.

Americká rozhlasová stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) v neděli na svém webu uvedla, že podle StopFake všichni tři zadržení patří k ruské nacionalistické organizaci. Podotkla, že samotná platforma, kterou v roce 2014 vytvořili mimo jiné studenti žurnalistiky, čelila obvinění z napojení na ukrajinské nacionalisty, což StopFake striktně odmítá.

Rusko přijímá zákon proti americkým internetovým gigantům

Internet a PC

„Rozhodnutí společnosti Facebook porušuje základní práva a svobody občanů, právo na šíření a získávání informací... Ze strany Facebooku se něco podobného nestalo poprvé, dříve to udělaly i Instagram a Twitter. Pokládám to za nepřijatelné. Porušuje to naše národní zákony. Navrhneme legislativní řešení, která podobné věci v případě ruských médií nedopustí,“ uvedl v pondělí Volodin.

Mimo jiné připomněl spor Facebooku s Austrálií. Canberra nedávno schválila zákon, jenž má přimět digitální platformy, aby platily médiím za využívání jejich zpravodajského obsahu. Facebook předtím na čas zablokoval zpravodajský obsah v Austrálii, za což si vysloužil ostrou kritiku. Na ruské výtky zatím internetová společnost nereagovala.

Austrálie schválila zákon, jenž nutí Facebook platit médiím

Internet a PC

Rusko se už nějakou dobu snaží regulovat působení sociálních sítí a provozovatelů internetových stránek v zemi. Ruští zákonodárci nedávno schválili zákony, které mimo jiné Roskomnadzoru dávají právo částečně či úplně blokovat internetové platformy a portály, pokud se na ruském území dopouštějí cenzury či „diskriminace ruských médií“. Rusko zároveň zvýšilo pokuty pro sociální sítě a internetové stránky, pokud „poruší práva ruských občanů na internetu, a to včetně cenzury ruských médií“.

Moskvě se například nelíbí, že se Twitter uchýlil k označování některých médií jako „médií spjatých se státem“. Současně zákonodárci uložili sociálním sítím, aby se zbavovaly „nezákonného obsahu“, včetně informací vyjadřujících „neúctu ke státu“ či výzev k nepovoleným protestům.

Reklama

Související témata:

Související články

Facebook zablokoval přístup barmské armádě

Společnost Facebook ve čtvrtek oznámila, že barmské armádě s okamžitou účinností zablokovala přístup ke stejnojmenné sociální síti a na Instagram. Informovala...

Výběr článků

Načítám