Hlavní obsah

Austrálie schválila zákon, jenž nutí Facebook platit médiím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Parlament v Austrálii ve čtvrtek schválil zákon, který nutí společnosti Google a Facebook platit australským mediálním společnostem za využívání jejich obsahu. Informuje o tom agentura Reuters.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Ministr financí Josh Frydenberg a ministr pro komunikační prostředky Paul Fletcher uvedli, že po roce platnosti bude tento zákon přezkoumán. Nové předpisy podle nich „zajistí, že mediální společnosti budou spravedlivě odměňovány za obsah, který vytvářejí, a pomohou udržet v Austrálii žurnalistiku sloužící veřejnému zájmu“.

Reuters uvádí, že schválení zákona, který vznikl po důkladné analýze australských regulačních úřadů a třech letech veřejných konzultací, může znamenat povzbuzení pro Británii a Kanadu, které plánují podobné předpisy.

Facebook v Austrálii po dohodě s vládou odblokuje zpravodajství

Internet a PC

Na základě nového zákona se Austrálie stane první zemí, kde vládní arbitr stanoví sazby, jaké mají technologičtí giganti platit, pokud vyjednávání s jednotlivými mediálními společnostmi skončí neúspěchem. Frydenberg s Fletcherem uvedli, že australská vláda má radost z toho, jaký pokrok firmy Google a Facebook udělaly při vyjednávání obchodních podmínek s australskými mediálními společnostmi.

Facebook minulý týden kvůli sporům při jednáních s australskou vládou zablokoval sdílení a prohlížení zpravodajského obsahu na své platformě.

Microsoft se spojil s vydavateli v EU kvůli platbám za zprávy

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Konec Googlu v Austrálii? Pomůže Microsoft

Pokud americká společnosti Google v Austrálii zablokuje svůj internetový vyhledávač, s jistotou ho nahradí Microsoft se svým vyhledávačem Bing. Řekl to...

Výběr článků

Načítám