Hlavní obsah

Co se opravdu děje na Ukrajině? Rozeslali jsme Rusům 20 milionů zpráv, říkají hackeři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hackeři se snaží prostřednictvím SMS zpráv, WhatsAppu a e-mailu informovat Rusy o tom, co se skutečně děje na Ukrajině. V pondělí večer se pochlubili, že rozesláno bylo již 20 milionů zpráv. Číslo je tak vysoké, neboť se do rozesílání zapojují i běžní uživatelé.

Foto: Lindsey Wasson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Média v Rusku jsou pod přísným státním dohledem, například zkraje března úřady zakázaly vysílání nezávislého rádia Echo Moskvy a televize Dožď. Důvodem byl způsob, jak tato média informovala o ruské vojenské operaci na Ukrajině, kterou je oficiálně zakázáno označovat za invazi či válku.

Mnoho Rusů tak patrně ani neví, co se na Ukrajině ve skutečnosti děje. Právě kvůli tomu začali už v minulém týdnu hackeři z týmu squad303, který je přidružený k hnutí Anonymous, rozesílat hromadné informativní zprávy na ruská čísla a e-maily. Využívají k tomu uniklé databáze reálných kontaktů, ale i nahodile generovaná telefonní čísla.

Žena s transparentem pronikla do živého vysílání ruské televize: Tady vám lžou, vzkázala

Evropa

K této příležitosti byla zřízena i speciální webová stránka 1920.in, prostřednictvím které může kdokoliv Rusům rozesílat zprávy. „Jako národ máte zaplatit obrovskou cenu za ostudné rozhodnutí diktátora Putina zaútočit ozbrojenými silami na nezávislou Ukrajinu. Společný postup všech států svobodného světa jako odpověď na ruskou agresi povede ke kolapsu celého Ruska,“ vyzývají hackeři běžné uživatele, aby se připojili k informování Rusů na webu 1920.in.

„Téměř 150 milionů Rusů nezná pravdu o příčinách či průběhu války na Ukrajině. Situace je přiživována lžemi kremelské propagandy, v Rusku neexistují svobodná média a internet je cenzurován. Každý z nás může předat přímou zprávu obyvatelům této zotročené země,“ doplnili hackeři.

Foto: repro 190.in

Web 1920.in dovoluje rozesílat SMS zprávy, e-maily a zprávy přes WhatsApp Rusům.

Foto: repro 190.in

Zprávy jsou samozřejmě odesílány v ruštině.

Ve zprávě rozesílané na mobilní čísla stojí: „Vaše média jsou cenzurována, Kreml vám lže. Zjistěte pravdu o Ukrajině. Je čas svrhnout diktátora Putina!“ E-maily jsou ještě obsáhlejší a obsahují popis toho, jak invaze na Ukrajinu doposud probíhala.

V pondělí večer se hackeři pochlubili, že se jim s pomocí lidí podařilo rozeslat od minulého týdne již 20 milionů zpráv. Jejich cílem je přitom alespoň 120 milionů rozeslaných zpráv.

Na ruskou agresi upozorňuje 16 992 webů

Upozornit Rusy na to, co se ve skutečnosti na Ukrajině, se snaží i projekt web4ukrajina.cz, do kterého je zapojeno už 16 992 webů z Česka i zahraničí.

Foto: repro web4ukrajina.cz

Tato hláška se zobrazí Rusům, když se pokusí přihlásit na web, který se zapojil do iniciativy web4ukrajina.cz.

Internetový odboj, za kterým původně stála jen pětice českých programátorů, zveřejnil již na konci února jednoduchý skript, který si může jakýkoliv správce webů vložit na své stránky, aby zablokoval přístup Rusům. Kód je dostupný na stránkách projektu web4ukrajina.cz a zároveň i na mezinárodní anglické verzi web4ukraine.org.

Díky úpravě zdrojového kódu bude na šest vteřin zablokován ruským uživatelům přístup na daný web, místo toho se jim zobrazí hláška o tom, že se požaduje zastavení ruské agrese vůči Ukrajině. Od března se jim také zobrazí výzva v ruštině, která je navede na zpravodajství o válce mezi Ruskem a Ukrajinou v jejich mateřštině, které je publikováno ve speciální sekci na serveru Novinky.cz každý den.

Novinky přinášejí zpravodajství v ruštině

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám