Hlavní obsah

Binance omezí služby ruským zákazníkům. Kvůli sankcím EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valletta/Moskva

Kryptoměnová burza Binance omezí služby ruským zákazníkům, kteří u ní mají aktiva za více než 10 000 eur (zhruba 244 000 Kč). Největší kryptoměnová burza podle objemu obchodů tak reaguje na nejnovější sankce Evropské unie zaváděné v reakci na ruskou agresi na Ukrajině. Binance zprávu zveřejnila na svém webu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo kryptoměnové burzy Binance

Článek

EU se začátkem tohoto měsíce zaměřila ve svém pátém souboru sankcí proti Moskvě na kryptopeněženky, banky a měny. Chce tak uzavřít potenciální mezery, které by mohly Rusům umožnit přesun peněz do zahraničí.

Ruští státní příslušníci nebo právnické osoby v Rusku, které mají zůstatky na kryptoměnových účtech přesahující 10 000 eur, dostanou 90 dní na uzavření svých pozic, uvedla Binance. Burza dodala, že z účtů, kterých se omezení EU týkají, bude možné prostředky pouze vybírat, ale už ne vkládat ani s nimi obchodovat.

Obchází Rusové sankce? Regulátoři zkoumají používání kryptoaktiv v době války

Internet a PC

Oznámení přichází poté, co Binance minulý měsíc uvedla, že držitelé karet sankcionovaných ruských bank je u ní nebudou moci používat. Už tehdy oznámila, že klientům, kterých se týkají sankce, bude přístup ke službám omezovat, připomněla agentura Reuters.

Evropská centrální banka (ECB) v březnu kryptoměnové společnosti varovala před napomáháním obcházení sankcí zaměřených na ruské občany. Podle prezidentky ECB Christine Lagardeové by se tak firmy staly jejich spoluviníky.

Čeká kryptoměny regulace?

Rusko si přitom už od minulého měsíce pohrává s myšlenkou, že by mohlo od spřátelených zemí vybírat platby za plyn a ropu v bitcoinech. Analytik Martin Kysela nicméně upozornil na to, že zájem Moskvy o svět kryptoměn nahrává minimálně v rámci Evropské unie (EU) snahám o jejich regulaci.

„ECB a EU se bezpochyby budou snažit, jako již mnohokrát v minulosti, využít situaci k intenzivnější snaze o regulaci kryptoměnových aktiv. Již nyní můžeme pozorovat snahy o výrazné urychlení schvalovacího procesu legislativního rámce MiCA, který má právě kryptoaktiva v různých sférách jejich využití řešit,“ varoval Kysela z portálu Trhy.cz.

Za ropu a plyn půjde platit v bitcoinech, zvažuje Rusko. Ale ne pro všechny

Internet a PC

„Pravda je, že stanovení jasných pravidel může poskytnout kryptoměnám dlouho očekávané mantinely a ukotvit je pevněji v rámci finančního sektoru. Na druhou stranu vyvstávají otázky spojené se snahou o manipulaci a omezování uživatelů kryptoměn. Tato sféra si přitom na své svobodě, decentralizaci a nezávislosti na státním aparátu i centrálních bankách zakládá,“ doplnil Kysela.

Z dosavadního návrhu MiCA přitom podle něj „není jednoznačně patrné, jakým způsobem mají být případné regulace nastavené, a jde tak zatím spíše o plácnutí do vody bez reálného dopadu“. „Je však pravděpodobné, že snahy o významné urychlení schvalování MiCA budou pokračovat a bude bezpochyby zajímavé sledovat aktuální vývoj v následujících měsících,“ doplnil analytik.

Bitcoin pozvolna roste, kurz se ale stále drží pod milionem

Internet a PC

Reklama

Související články

Mexiko koketuje s bitcoinem

Mexiko si pohrává s myšlenkou, že kromě pesa by byl v zemi uzákoněno jako oficiální platidlo také bitcoin. Fungovalo by to patrně velmi podobně jako ve...

Výběr článků

Načítám