Hlavní obsah

Obchází Rusové sankce? Regulátoři zkoumají používání kryptoaktiv v době války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Globální finanční regulátoři zkoumají používání kryptoaktiv v době války na Ukrajině. Důvodem jsou obavy z jejich využívání k obcházení sankcí, které západní země kvůli útoku na Ukrajinu uvalily na Rusko. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Monitorujeme tuto konfliktní situaci ve vztahu ke kryptu,“ uvedl Patrick Armstrong ze sekretariátu Rady pro finanční stabilitu (FSB) na konferenci City & Financial v Londýně. Dodal, že FSB získané informace sdílí se svými členy. FSB je mezinárodní organizací monitorující globální finanční systém, sdružuje finanční regulátory a představitele centrálních bank a ministerstev financí skupiny největších ekonomik světa (G20).

Některé kryptoměnové burzy odmítly výzvy k odříznutí všech ruských uživatelů, což vyvolalo obavy z obcházení sankcí. Evropská unie vydala 9. března pokyny, které potvrzují, že sankce na půjčky a úvěry pro Rusko se týkají rovněž kryptoaktiv.

John Glen z britského ministerstva financí na konferenci City & Financial upozornil, že Británie už podnikla kroky k tomu, aby kryptoaktiva podléhala regulaci z hlediska praní špinavých peněz a financování terorismu. „Domníváme se, že tyto kroky podpoří vládní reakci na ruský útok na Ukrajinu,“ dodal.

Záchrana před sankcemi? Bitcoin kvůli válce výrazně posiluje

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám