Hlavní obsah

Honduraská osada přijala bitcoin jako legální platidlo

– Próspera

Ve středoamerickém Hondurasu vznikla již v roce 2020 zvláštní ekonomická zóna Próspera. Tato soukromě spravovaná osada se snaží vyrůst v prosperující oblast s moderní infrastrukturou. Dopomoci k tomu má také bitcoin, který byl nově přijat jako legální platidlo.

Foto: repro prospera.hn

Webové stránky Próspery

Článek

Próspera má správní, fiskální a rozpočtovou autonomii. Celá oblast je založena na konceptu amerického ekonoma Paula Romera, který však ale kvůli obavám z transparentnosti z celého projektu nakonec odstoupil.

Osada se nachází na Roatánu, karibském ostrově u severního pobřeží Hondurasu. V květnu 2021 měla Próspera 58 akrů, postupně se ale rozšiřuje díky nákupům půdy nebo pokud vlastníci půdy začlení svůj majetek do jurisdikce Próspery.

Cizinci ročně zaplatí 29 300 Kč

Bydlet zde může kdokoliv, kdo podepíše společenskou smlouvu této zóny a zaplatí roční poplatek. Ten činí pro obyvatele Hondurasu 260 dolarů (5860 Kč) a pro cizince 1300 dolarů (29 300 Kč).

Nově je možné tuto částku platit i v bitcoinech, jak informovali představitelé Próspery ve čtvrtek agenturu Reuters. „Flexibilní regulační rámec nám umožňuje kryptoinovaci a používání bitcoinů obyvateli, podniky a úřady,“ stojí v prohlášení Próspery.

Rio de Janeiro bude přijímat daně v kryptoměnách

Internet a PC

Nejznámější kryptoměnu na světě bude tedy možné používat také k nákupům a platbám za služby.

Honduraská centrální banka nicméně varovala, že za transakce s kryptoměnami se nemůže zaručit. „Jakákoli transakce provedená s tímto typem virtuálního aktiva spadá do odpovědnosti a rizika osoby, která ji provádí,“ stojí v prohlášení banky, které citovala agentura Reuters.

Salvador vsadil také na bitcoin

Bitcoinu věří také středoamerický Salvador, ten se loni v září stal první zemí na světě, kde byla nejznámější kryptoměna uzákoněna jako oficiální platidlo. Vedle bitcoinu se v Salvadoru dál platí také americkým dolarem.

Vláda lidi láká na placení kryptoměnou například tím, že při založení oficiální virtuální peněženky Chivo všem uživatelům rozdává při prvním aktivování bitcoin ve výši zhruba 30 dolarů (660 Kč).

Nepoužívejte bitcoin jako platidlo, vyzval MMF Salvador

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám