Hlavní obsah

Způsobili jsme velké škody, hlásí hackeři po útoku na ruský ropný koncern v Německu

Hackeři z hnutí Anonymous se přihlásili k víkendovému kybernetickému útoku na německou dceřinou společnost ruského ropného koncernu Rosněfť. Tvrdí přitom, že způsobili „velké škody“. Případem se již zabývá německý Spolkový úřad pro bezpečnost informační techniky, informovala agentura Reuters.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Logo ruské státní společnosti Rosněfť na budově centrály v Moskvě

Článek

Německá pobočka ruské energetické společnosti Rosněfť útok také potvrdila s tím, že bezprostředně po zjištění narušení bezpečnosti se obrátila na německou policii. Samotné dodávky ani podnikání firmy na území Německa však ovlivněny být neměly, uvedl deník die Welt.

Samotní hackeři nicméně tvrdí, že získali 20 TB dat z napadených počítačových systémů, a to včetně záloh notebooků vedoucích pracovníků. Údajně se jim během útoku podařilo získat také přístup k desítkám mobilních zařízení, která dokonce mohli na dálku smazat.

Anonymous hacknuli ruský úřad Roskomnadzor. Zveřejnili 360 tisíc utajovaných dokumentů

Bezpečnost

Získaná data budou hackeři nyní analyzovat, zveřejnění celého balíku ale zatím neplánují. Anonymous útok ospravedlňovali vpádem ruských vojsk na území Ukrajiny.

Předsedou dozorčí rady německé pobočky ruské energetické společnosti je bývalý německý kancléř Gerhard Schröder, který je v poslední době tvrdě kritizovaný za svůj postoj k ruské invazi na Ukrajinu.

Rosněfť má podíly ve třech německých rafinériích – konkrétně ve společnostech PCK Raffinerie, MiRO a Bayernoil. Firma je zodpovědná zhruba za čtvrtinu celkového dovozu Ropy do Německa.

Sesaďte Putina, vyzývají hackeři z Anonymous obyvatele Ruska

Internet a PC

Hackeři vyhlásili Rusku válku

Hnutí Anonymous vyhlásilo už na konci února Rusku kybernetickou válku, hackeři tak reagovali na invazi ozbrojených sil na Ukrajinu. Po prvním týdnu se jim podařilo napadnout 2500 ruských a běloruských cílů.

Nejčastěji využívali při těchto kybernetických nájezdech útoky typu DDoS (Distributed Denial of Service). Ty mají vždy stejný scénář: stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Kybernetická válka: Anonymous napadli 2500 ruských a běloruských cílů

Válka na Ukrajině

Podle serveru ABC News byly vyřazeny z provozu také weby Kremlu, ruské vlády a weby ruského ministerstva obrany. Přesně tímto způsobem vyřadili opakovaně z provozu také webové stránky stanice RT, dříve známé jako Russia Today.

Hackerům se nicméně podařilo také napadnout počítačové systémy ruské vesmírné agentury Roskosmos, Rusové kvůli tomu údajně ztratili kontrolu nad špionážními satelity. To se podařilo hackerské skupině NB65, která je k Anonymous přidružená.

Musí být potrestáni, zlobí se Rusové za hackerský útok na vesmírnou agenturu

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám