Hlavní obsah

Největší kyberútok na vládní portály v historii. Izrael vyhlásil stav nouze

– Jeruzalém

Masivním kybernetickým útokům čelí již od pondělí izraelské vládní portály. Podle tamního úřadu pro kybernetickou bezpečnost jde dokonce o největší nájezd počítačových pirátů v celé historii státu, kvůli němuž byl dokonce i vyhlášen stav nouze. Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle listu The Times of Israel nebyly internetové stránky gov.il a řada dalších vládních portálů dostupné v pondělí večer kvůli útoku hackerů déle než hodinu. Následně úředníci oznámili, že se jim podařilo problémy vyřešit.

Podle bezpečnostního serveru Security Affairs nicméně k výpadkům docházelo opakovaně a ani v úterý ráno nebyla řada izraelských serverů dostupná.

Podle agentury DPA se jednalo o DDoS útoky, které byly v minulých týdnech hojně využívány hackery při útocích na ruské i ukrajinské cíle v kyberprostoru.

Ruští hackeři si oťukávali ukrajinské cíle na webu už 36 hodin před invazí

Válka na Ukrajině

Útoky typu DDoS mají vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

O „významném narušení přístupu k internetu“ v Izraeli, který v zemi poskytují dvě významné telekomunikační firmy, informovala také nezávislá organizace NetBlocks. Ta monitoruje dostupnost webových služeb napříč celým světem.

Izraelský úřad pro kybernetickou bezpečnost vyhlásil již v pondělí kvůli hackerským útokům stav nouze.

Kdo za útokem stojí, není zatím zřejmé.

Útočit na Rusko může kdokoliv s počítačem. Je to velké riziko, varují experti

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám