Hlavní obsah

Napadli jsme systémy ruské státní televize a rozhlasu, chlubí se Anonymous

Moskva

Hnutí Anonymous pokračuje ve svých kybernetických útocích na strategické cíle v Rusku, což má být odveta za válku na Ukrajině. V pondělí ráno se hackeři pochlubili, že napadli počítačové systémy rozhlasové a televizní společnosti VGTRK. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Za útokem má stát hackerská skupina NB65, která je přidružená k hnutí Anonymous. „Během útoku bylo odcizeno 870 GB dat přímo z počítačových systémů VGTRK, všechny je brzy zveřejníme,“ uvedli hackeři.

Rozhlasová a televizní společnost VGTRK zatím útok nijak nekomentovala, ani jej nepotvrdila.

Hackeři se svým úlovkem pochlubili na Twitteru.

V posledních týdnech to nicméně není poprvé, co hackeři ukradli během kybernetického nájezdu data z ruských počítačových systémů. Na konci minulého týdne byla například zveřejněna data z Centrální banky Ruské federace, konkrétně více než 35 000 dokumentů.

Ukradená databáze obsahuje tajné dohody, interní komunikaci, korespondenci s externími spolupracovníky, ale například také informace o převodech peněz, uvedli hackeři ze skupiny Black Rabbit.

Tajné dohody i převody peněz. Hackeři zveřejnili ukradená data z ruské centrální banky

Bezpečnost

Už v polovině března se hnutí Anonymous pochlubilo útokem na počítačové systémy ruského cenzurního úřadu Roskomnadzor. Utajované soubory zveřejnili hackeři na internetu, odkud si je může stáhnout kdokoliv.

Konkrétně jde o balík o velikosti 820 GB, který obsahuje přesně 363 994 souborů ve 43 593 adresářích. Podle razítek na některých dokumentech jde přitom o velmi „čerstvý“ úlovek. Některé soubory totiž pocházejí z 5. března letošního roku.

Anonymous hacknuli ruský úřad Roskomnadzor. Zveřejnili 360 tisíc utajovaných dokumentů

Bezpečnost

Reklama

Související články

Anonymous vyhnali z Ruska další společnost

Švýcarský Geberit je další společností, která po výhrůžkách hackerů z hnutí Anonymous opouští Rusko. Tato nadnárodní skupina specializovaná na výrobu a dodávky...

Výběr článků

Načítám