Hlavní obsah

Čeští programátoři Rusům ukazovali, co se opravdu děje na Ukrajině. Zaútočili na ně hackeři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští weboví tvůrci zareagovali již na konci minulého měsíce na ruskou agresi vůči Ukrajině. V rámci projektu web4ukrajina.cz zveřejnili skript, který mohou využít všichni správci internetových stránek, aby ruské uživatele upozornili, co se doopravdy děje na Ukrajině. V úterý se ale web projektu stal terčem masivního hackerského útoku.

Foto: repro web4ukrajina.cz

Tato hláška se zobrazí Rusům, když se pokusí přihlásit na web, který se zapojil do iniciativy web4ukrajina.cz.

Článek

„Více než hodinu jsme byli terčem DDoS útoku,“ informoval Novinky.cz v úterý večer Miroslav Prosecký, jeden z iniciátorů projektu.

DDoS útok má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Tisíce českých webů Rusům ukážou, co se doopravdy děje na Ukrajině

Internet a PC

Skupina pěti webových tvůrců na zmiňovaných webových stránkách zveřejnila na konci února jednoduchý skript, který je možné snadno zakomponovat do jakýchkoli webových stránek.

„Díky úpravě zdrojového kódu bude na šest vteřin zablokován ruským uživatelům přístup na daný web, místo toho se jim zobrazí hláška o tom, že se požaduje zastavení ruské agrese vůči Ukrajině,“ řekl Novinkám již dříve Prosecký.

Zpravodajství v ruštině

Weby s tímto skriptem jsou schopné rozeznat nejen to, odkud se daný člověk připojuje, ale také jakou má nastavenou klávesnici či jazyk operačního systému nebo prohlížeče, načež návštěvníkům zobrazí zprávu s nesouhlasem s ruskou agresí na Ukrajině.

Novinky přinášejí zpravodajství v ruštině

Internet a PC

Od března také všechny weby zapojené do projektu odkazují na zpravodajství o válce mezi Ruskem a Ukrajinou v jejich mateřštině, které jsou publikovány ve speciální sekci na serveru Novinky.cz každý den.

K úterý bylo do projektu zapojeno 16 580 webů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám