Hlavní obsah

Weby vnitra i policie vyřadil z provozu útok hackerů

– Praha

Hackeři zaútočili na internetové stránky ministerstva vnitra i policie, kvůli tomu byly weby v posledních dnech nedostupné. Šlo o útoky typu DDoS (Distributed Denial of Service). V pondělí to na tiskové konferenci řekl první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Ten od dubna převezme vedení policie v Česku.

Foto: repro policie.cz

Web policie

Článek

DDoS útok má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

U ministerstva vnitra útoky nastaly v pátek. „Podařilo se zakázat přístup ze zahraničních IP adres a server byl ve velice krátké době funkční, minimálně pro lidi, co se dotazovali z území České republiky,“ uvedl Vondrášek pro ČTK.

Počet hackerských útoků na Ukrajinu se zvýšil o rekordních 196 %

Bezpečnost

„Jedná se podle všeho o kyberútok, který byl proveden celkem standardní formou. V relativně krátkém časem jsme zatím byli schopni se s tím vypořádat,“ dodal.

Stránky policie byly nefunkční i během pondělka. „Příčinu výpadku řešíme a pracujeme na nápravě,“ informovala policie okolo 16. hodiny. I když se okolo 18. hodiny podařilo web opět zpřístupnit, po 19. hodině byly stránky opět nefunkční. Před 20. hodinou se pak zase podařilo zjednat nápravu.

Kyberválka hrozí i Česku

Kyberválka, která zahrnuje i zmiňované DDoS útoky, již nyní zuří mezi Ruskem a Ukrajinou. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) již o víkendu varoval, že terčem kybernetických výpadů mohou být také české cíle.

V rámci tohoto varování vyzval úřad organizace a společnosti k „ostražitosti proti nejčastěji používaným technikám útoků a k provedení aktualizace informačních systémů a jejich komponent tak, aby nedocházelo ke zneužití známých zranitelností“. Výzva se přímo týká i médií, která by podle NÚKIB mohla být také terčem útoku.

„K vydání tohoto varování přistupujeme z preventivních důvodů, protože hrozba vzhledem k aktuální situaci stoupla nad běžnou úroveň,“ prohlásil ředitel NÚKIB Karel Řehka.

Zdůraznil přitom, že úřad tuto hrozbu z hlediska pravděpodobnosti „hodnotí na úrovni kritická“. To jinými slovy znamená, že hrozba je velmi pravděpodobná až téměř jistá.

Kyberválka hrozí i Česku. Situace je kritická, varoval NÚKIB

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám