Hlavní obsah

ALET i Enerpred. Hackeři ukradli z ruských firem 1,7 milionu e-mailů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Více než 1,7 milionu e-mailů se podařilo hnutí Anonymous ukradnout z počítačových systémů ruských firem. Mezi oběťmi kybernetických nájezdů z uplynulého víkendu jsou společnosti Enerpred a ALET. Všechny odcizené zprávy již hackeři publikovali na internetu, kde jsou volně ke stažení.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Společnost ALET působí v Rusku jako celní makléř pro další firmy v palivovém a energetickém průmyslu. Zpracovává tedy dokumenty nezbytné pro vývoz uhlí, ropy, zkapalněných plynů a ropné produkty.

Jen z této společnosti uniklo bezmála 1,1 milionu e-mailů, což odpovídá 1,1 TB dat. Ukradené zprávy by mohly osvětlit obchodní praktiky společnosti ALET, která spolupracuje od roku 2011 s více než 400 různými firmami, patří mezi ně Gazprom či Bashneft.

Hackeři ukradli stovky tisíc e-mailů z ruské investiční firmy

Bezpečnost

Dalších 645 000 e-mailů bylo na konci týdne zveřejněno z ruské společnosti Enerpred, což je největší výrobce hydraulického nářadí v Rusku. Specializuje se na energetiku, petrochemii, uhlí, plyn a stavebnictví.

Hackeři se v minulém týdnu pochlubili, že dohromady již z ruských počítačových systémů vysáli více než 6 TB dat, respektive šest milionů dokumentů.

Investice, vojsko i průmysl. Anonymous prolamují počítačové systémy Ruska

Bezpečnost

Jen v uplynulém týdnu byly zveřejněny statisíce e-mailových zpráv hned z několika ruských společností. Patří mezi ně správce nemovitostí Sawatzky, realitní investiční společnost Accent Capital, investiční firma Worldwide Invest, zveřejněny byly také e-maily Generálního oddělení vojsk a civilní výstavby či společnosti Tendertech, která se specializuje na zpracování finančních a bankovních dokumentů jménem podniků a podnikatelů.

Odcizená data ze všech útoků byla zveřejněna prostřednictvím webového projektu Distributed Denial of Secrets (DDoSecrets), kde jsou publikovány uniklé soubory pravidelně. Tyto internetové stránky jsou často označovány za nástupce WikiLeaks, tedy platformy pro zveřejňování utajovaných dokumentů.

Ukradli kybernetickou zbraň Rusů. A použili ji proti nim

Bezpečnost

Hnutí Anonymous

Anonymous je mezinárodní skupina hackerů bez pevné organizační struktury. Aktivisté se většinou zapojují do ad hoc "operací" různého druhu. Známá je především díky útokům na firmy, které vypověděly spolupráci kontroverznímu portálu WikiLeaks. Mezi terči hackerů byla například firma MasterCard.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám