Hlavní obsah

Největší útok od začátku války. Anonymous sestřelili 16 ruských serverů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Hnutí Anonymous se v pátek večer pochlubilo, že v jeden moment sestřelilo hned 16 ruských serverů. Cílem útoku se stal například Fond sociálního pojištění Ruské federace, ruské ministerstvo školství, ale například i oficiální stránky pro zveřejňování informací o státních institucích v Rusku.

Foto: Petr Horník

Ilustrační foto

Článek

Hackeři informovali o sestřelení 16 ruských serverů okolo 22. hodiny středoevropského času. Ještě před 23. hodinou byly všechny dotčené servery stále nedostupné.

„Dokud budete utlačovat, budou následovat akce. Přijdou další útoky,“ uvedli hackeři Anonymous společně se seznamem webových stránek, které jsou aktuálně v Rusku mimo provoz. Jde například o servery fss.gov.ru, edu.gov.ru nebo irk.gov.ru.

Hnutí Anonymous využilo stejně jako v minulých týdnech na ruské cíle útoky typu DDoS (Distributed Denial of Service). V minulosti se ale nepodařilo v jeden okamžik vyřadit z provozu tolik ruských cílů najednou, sobotní DDoS útok je tedy od začátku války suverénně největší.

DDoS útoky mají vždy stejný scénář: stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Útoky hackerů proti Rusku gradují

Bezpečnost

Terčem kybernetických útoků se staly v uplynulých týdnech například webové stránky Kremlu, dopravce Aeroflot či banky Sberbank. Weby ruských úřadů a vlády přitom podle vyjádření tamního digitálního ministerstva čelí „bezprecedentním kybernetickým útokům“ opakovaně, uvedla to agentura TASS.

Podobných útoků podnikli od začátku války hackeři již více než 2500.

V březnu přitom hnutí Anonymous přiznalo, že neútočí pouze na weby vlády a úřadů, ale také na počítačové systémy bank, nemocnic, letišť a nejrůznějších ruských společností. Kybernetickým nájezdům hnutí Anonymous se nevyhnuly ani weby proruských hackerských skupin. A to nejen v Rusku, ale také v Bělorusku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám