Hlavní obsah

Rekord padl, Češi si vzali hypotéky za 254 miliard korun

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

O hypotéky je v Česku zájem. Loňský prosinec byl co do objemu poskytnutých hypotečních úvěrů druhým nejúspěšnějším měsícem v historii, když si lidé na bydlení půjčili více než 29,5 miliardy korun. I díky tomu se loňský rok stal rekordním, objem hypoték včetně refinancovaných překročil 254 miliard korun. Průměrná úroková sazba hypoték v prosinci podle ukazatele Fincentrum Hypoindex opět mírně klesla na hodnotu 1,96 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

„Loňský rok s objemem poskytnutých hypotečních úvěrů v celkové výši 254,023 miliard korun překonal dosud rekordní roky 2016 a 2017 o více než 28 miliard korun. Meziročně došlo k nárůstu objemů o téměř 40 procent,“ uvedl Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Zvýšil se i objem úvěrů ze stavebního spoření, dosáhl částky 65 miliard korun, o 36 procent více než v předchozím roce.

Průměrný úvěr už téměř 3 miliony

V samotném prosinci si pro hypotéku přišlo celkem 9951 lidí, o 628 víc než o měsíc dřív. V tomto případě však o rekordní čísla nejde. Například v listopadu 2016 banky poskytly hypotéku 14 386 klientů.

Na rekordním objemu ve výši 254,023 miliardy korun poskytnutých hypoték v loňském roce se tak podepsala měsíc od měsíce rostoucí průměrná výše hypotečního úvěru. V prosinci již atakovala hranici tří milionů korun, když se dostala na částku ve výši 2 966 150 korun.

Na rekordním objemu se podepsala rostoucí průměrná výše hypotečního úvěru

Za posledních dvanáct měsíců se průměrná výše hypotéky zvýšila o 365 646 korun. A od listopadu 2016, kdy se usadila nad dvěma miliony korun, vzrostla již o více než 900 tisíc korun, tedy o více než 30 procent za čtyři roky.

Nižším cenám bytů brání levné hypotéky

Finance

Podle odborníků stále vyšší průměrná hypotéka ukazuje, že růst cen nemovitostí zatím příliš nepolevil, a to i navzdory koronakrizi. Letos by však mohl zpomalit.

„Myslíme si, že ceny by už neměly plošně růst. Dle našeho názoru dojde v letošním roce ke stabilizaci cen. Samozřejmě se to nebude týkat plošně všech nemovitostí, ale trend rostoucích cen by se měl v letošním roce přibrzdit,“ dodal Jiří Feix z Hypoteční banky.

Úrokové sazby klesají 9 měsíců v řadě

Téměř celý loňský rok, prakticky od počátku pandemie koronaviru, byl ve znamení poklesu úrokových sazeb hypotečních úvěrů. Od března, kdy se průměrná úroková sazba podle ukazatele Hypoindexu dostala na hodnotu 2,44 procenta, již jen klesala. Během tří následujících čtvrtletí poklesla o téměř polovinu procentního bodu.

„Pokles průměrné sazby ale přibrzdil. Zatímco v květnu a červnu loňského roku klesala průměrná sazba ještě o devět bazických bodů, v prosinci to bylo již pouze o dva bazické body. Rok 2020 tak uzavřela s hodnotou 1,96 procenta,“ upozornil Sýkora.

Čeká se zdražení

Podle hypotečních odborníků ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select nelze pro letošní rok počítat s dalším poklesem úrokových sazeb, naopak předpovídají jejich růst. Cena peněz na mezibankovním trhu totiž již dva měsíce roste a v průběhu roku by mohly jít nahoru i sazby ČNB.

Hypotéky zřejmě podraží

Finance

Pokoření rekordně nízké průměrné sazby hypoték z konce roku 2016, kdy se dotkla dna s hodnotou 1,77 procenta, se tak letos s velkou pravděpodobností nedočkáme, soudí analytici.

Růst sazeb hypotečních úvěrů předpovídají i specialisté ČSOB, nebude se však podle nich jednat o překotný nárůst. I nadále by tak úrokové sazby úvěrů na bydlení měly zůstat poměrně atraktivní.

Banky však zároveň zpřísňují podmínky pro jejich poskytování.

Reklama

Související články

Nižším cenám bytů brání levné hypotéky

Prodej nemovitostí v Česku zpomaluje, avšak jen mírně. Výraznějšímu poklesu cen pak brání levné hypotéky. Cena za metr čtvereční sice v září poklesla, ale...

Hypotéky zřejmě podraží

Úrokové sazby v Česku letos nejspíš porostou. Sazby hypoték sice koncem loňského roku ještě stagnovaly kolem dvou procent, většina ekonomů ale předpokládá, že...

Výběr článků

Načítám