Hlavní obsah

Lidé s covidem by mohli dostávat stoprocentní náhradu mzdy

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda chce motivovat lidi k tomu, aby se začali více testovat na koronavirus. Mnozí tak z finančních důvodů nečiní, byť se necítí zdrávi. Ministři proto plánují, že lidé, kteří onemocní covidem-19, případně kvůli kontaktu s nakaženým skončí v karanténě, by mohli dostávat 100 procent svých mezd namísto 60 procent základu jejich průměrného výdělku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V České televizi na to upozornil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) navrhuje, že by se tyto peníze mohly vyplácet v rámci programu Antivirus.

Náhradu mzdy ve výši 60 procent základu nyní vyplácí nemocným v prvních dvou týdnech zaměstnavatel, poté jim nemocenskou posílá správa sociálního zabezpečení. Stejnou výši náhrady pak člověk získá od zaměstnavatele i v případě desetidenní karantény.

Maláčová a Schillerová se přou o přídavky

Ekonomika

Brzy by mohlo dojít ke změně. „Jsem pro a řešení jsem nabízela už v říjnu. Je to o úpravě zákoníku práce a programu Antivirus. Ale obávám se, že až přijdeme s návrhem, ministerstvo financí a ministři za hnutí ANO nám jej kvůli rozpočtovým dopadům zamítnou. Jak jsme se naposledy přesvědčili například u přídavku na dítě,“ sdělila Právu Maláčová.

Bojí se výpadku

Havlíček by ale takové opatření podpořil. „Pokud se domluvíme s ministerstvem práce a sociálních věcí, tak je to jenom otázka toho, odkdy by to platilo. Z mého pohledu to může platit de facto okamžitě. To znamená v momentě, kdy někdo jde domů s tím testem, respektive s pozitivním testem, tak může dostávat 100 procent,“ uvedl.

Průměrná mzda se přehoupla přes 35 tisíc

Ekonomika

„To je celkově problém, který tady máme dlouho, že někteří lidi se obávají chodit na testy, protože přijdou o mzdu,“ konstatoval premiér (ANO) Andrej Babiš.

Zatím není jasné, zda by se stoprocentní kompenzace měla vztahovat jen na ty, kteří covidem onemocní, nebo i na ty, kteří se „pouze“ ocitnou v karanténě. V pondělí by o tom měla koalice jednat. Zároveň se musí ještě vyčíslit, kolik by to stálo.

Plány ministrů už teď mají podporu odborů. „Jsme rádi, že vláda konečně mluví stejně jako my. Na tento problém (že nemocní lidé chodí často do práce – pozn. redakce) upozorňujeme už dlouho. Zaměstnanci se nesmějí bát z finančních důvodů se nechat otestovat, mohou tím ohrozit svoji rodinu,“ řekl Právu šéf odborů ČMKOS Josef Středula.

„Nesmí být ovšem rozdíl mezi tím, kdo je v karanténě a dostane 100 procent, a tím, kdo je nemocný za 60 procent. Jinak se nenaplní očekávání, že bude ochota se testovat a zároveň se léčit. Byli bychom rádi, aby to byla i změna zákona, nejenom operativní řešení,“ dodal.

Testování kantorů zatím drhne

Domácí

Vláda v říjnu prodloužila poskytování jednoho z příspěvků z programu Antivirus do konce roku, a to příspěvku A. Firmám, které musely zavřít, stát od listopadu proplácí celé mzdy s odvody až do 50 tisíc korun. Předtím podniky, na které dopadla nařízená omezení, mohly získat 80 procent výdělku lidí v uzavřených provozech či náhrad mezd v karanténě do 39 tisíc korun superhrubé mzdy. Do konce roku se prodloužilo také vyplácení příspěvků na část náhrady v karanténě, výše se ale nezměnila.

Havlíček chce nyní vedle toho také podpořit testování ve firmách, například formou proplácení antigenních testů. Vláda na testování sice spoléhá, mnoho lidí se ale bojí toho, že by skončili na nemocenské se 60 procenty mzdy. Firmy se testování také leckdy brání, a to kvůli obavám, že by jim pak mohli chybět pracovníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám