Hlavní obsah

Testování kantorů zatím drhne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrovolné antigenní testy zdarma na covid zatím učitele, asistenty a vychovatele příliš nezlákaly. Řada kantorů ani nevěděla, že od pátku mají na bezplatné testy nárok. Například v Liberci přišlo na testy v první den 18 učitelů.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zdravotníci testovali v areálu Kroměřížské nemocnice pedagogické pracovníky na covid-19. Pedagogové se mohou nechat zdarma otestovat do 18. prosince 2020.

Článek

„Nebojím se ani tak o sebe jako o rodiče. Oba spadají do rizikové kategorie,“ řekla Právu kantorka Daniela Turčíková z prvního stupně ZŠ Lesní. „Ve škole se navíc setkáváme s dětmi, které mohou být přenašeči, aniž by měly příznaky. A i v rámci učitelského sboru je to fér vůči ostatním,“ dodala.

Od pondělí by měly počty testovaných učitelů výrazně narůstat. Podle průzkumu, který si udělal liberecký krajský úřad, má o testování zájem zhruba

35 procent učitelů.

Nechají se učitelé testovat? Zájem je spíše malý

Koronavirus

Výsledky testu se učitel v Liberci dozví ze SMS. Běžně je kantoři dostanou do dvaceti minut písemně hned na odběrovém místě. Poslouží i těm, kteří chtějí navštívit příbuzné v domovech seniorů, kde je test maximálně dva dny starý podmínkou. Od 18. prosince se dobrovolné antigenní testy zdarma rozšíří plošně pro všechny zájemce po celé republice.

Kompletní informace o testování dostali ředitelé škol teprve ve čtvrtek. „Zatím si žádanku na test u mě vyzvedl jeden učitel. Ale časem jich bude přibývat,“ řekl v pátek Právu šéf Asociace ředitelů ZŠ Michal Černý.

Přestože učitelé mají nárok zajít si na test v pracovní době, podmínkou je, že za něj bude suplování. Školy ale mnohdy jedou nadoraz.

Hasiči přímo do škol

Černý je přesvědčen, že zájem o testy by byl vyšší, kdyby byly dostupnější. Podle něj si ředitelé zprvu mysleli, že ke škole přijede pojízdná laboratoř, která otestuje celý sbor. Mimo velká města ale už s testy jezdili hasiči. Hasičský odběrový tým Ústeckého kraje v pátek odebral vzorky šedesátce pracovníků v Jiříkově na Děčínsku.

Hromadné testování začne v Česku týden před Vánocemi

Domácí

Například v Praze na odběrovém místě ve Fakultní nemocnici na Vinohradech bylo pro učitele původně vytyčeno jen pět dní mezi 4. a 18. prosincem a pokaždé dopoledne. V pátek se ale rozšířil nejen počet dní, ale i provoz do odpoledne.

Na pátek se zde na test objednalo 25 kantorů. Po ránu zde byly dvě učitelky z mateřiny, které přišly před odpolední směnou a podle svých slov „příkazem“. Další dvě učitelky byly ze střední školy, kde ještě většina výuky probíhala distančně. „Je dobré vědět, na čem jsme,“ řekla Právu jedna z nich.

Od pondělí se střední školy už otevřou pro víc žáků a studentů. Nyní jsou otevřeny pro závěrečné ročníky, ale od nového týdne přibude na prezenční výuku polovina studentů ostatních ročníků, která se po týdnu vystřídá

s těmi na dálkové výuce.

V Kroměříži se nechal otestovat šestadvacetiletý Štefan Tokár, který vyučuje hru na zobcovou flétnu na konzervatoři. „Nepociťuji žádné příznaky koronavirové infekce, ale chci si být jistý, že neohrožuji své studenty,“ řekl.

Postupně se bude také rozšiřovat počet odběrných míst. Podle ministerstva zdravotnictví bude v každém okrese nejméně jedno místo, kde si budou moci učitelé nechat udělat antigenní test na covid-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám