Hlavní obsah

Průměrná mzda se přehoupla přes 35 tisíc

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průměrná hrubá mzda ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 5,1 procenta na 35 402 korun. Při zohlednění inflace činil reálný růst 1,7 procenta. Vyplývá to z aktuálních dat, jež v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Mediánová mzda stoupla o 5,1 procenta na 31 183. To znamená, že přesně polovina Čechů brala více než tuto částku a přesně polovina brala méně než tuto částku.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná měsíční hrubá mzda

Článek

Výrazněji rostly mzdy ženám než mužům. „Ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostly střední mzdy žen o 6,7 procenta, mzdy mužů pouze o 3,7 procenta,” shrnul ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ Dalibor Holý.

„Muži však měli stále značně vyšší mzdovou úroveň. Mediánová mzda žen byla 28 825 korun, zatímco mužů 33 261 korun, což je o 15 procent více,“ doplnil.

Průměrná mzda za první až třetí čtvrtletí činí 34 611 korun, což představuje meziroční nárůst o 1188 korun. V procentuálním vyjádření se jedná o nominální růst o 3,6 procenta. Spotřebitelské ceny však vzrostly o 3,3 procenta, takže reálný růst mezd činil jen 0,3 procenta.

Snížení daní neprospěje občanům Česka, tvrdí ČSSD

Domácí

Růst průměru ve třetím čtvrtletí táhl veřejný sektor. „Růst mezd ve třetím čtvrtletí byl rychlejší v netržních odvětvích, kde mzdy meziročně zrychlily z 4,6 na 7,7 procenta,” upřesnil hlavní ekonom ING Banku Jakub Seidler.

„Nárůst byl poměrně plošný, jak ve veřejné správě, tak ve vzdělávacích či kulturních činnostech. Mzdy v tržních odvětvích zrychlily méně, a z poklesu ve druhém čtvrtletí o 0,3 procenta zrychlily na 4,5 %,” dodal.

„Zde byl růst tažen zejména opětovným růstem mezd ve zpracovatelském průmyslu a růstem mezd v administrativních činnostech a ve zdravotnictví. Zde byl nárůst mezd nejrychlejší i z titulu výplaty mimořádných odměn. Naopak nejslabší růst mezd byl ve finančnictví, kde mzdy v nominálním vyjádření poklesly,” uzavřel Seidler.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám