Hlavní obsah

Hypotéky se prodávají v průměru za 4,88 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomalu, ale jistě se průměrná nabídková sazba hypoték blíží hranici pěti procent. Dle expertů ji překoná v nejbližší době, banky reagují na další zvýšení sazeb České národní banky (ČNB) a hypotéky postupně zdražují.

Článek

ČNB poslední březnový den opět zvýšila svou základní úrokovou sazbu, tentokrát o 0,5 procentního bodu, na úroveň pěti procent, je tak nejvyšší od konce listopadu roku 2001. Pro komerční banky je to opět impuls, aby zdražily hypotéky.

„Sazby hypotečních úvěrů po posledním navýšení základních sazeb ze strany ČNB, stačily zvýšit prozatím jen některé banky, a proto je průměrná nabídková sazba hypoték Fincentrum Hypoindex k datu 5. dubna 2022 ‚jen‘ 4,88 procenta. Dá se tedy očekávat, že v průběhu dubna poroste, jakmile se ke zvýšení přidají i další bankovní ústavy,“ uvedl Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu

Ekonomika

Průměrná nabídková hypoteční sazba roste již delší dobu. Oproti březnu je vyšší o 0,26 procentního bodu, za poslední čtyři měsíce, tedy od prosince 2021, se zvýšila o 1,07 procentního bodu. Dle odhadu expertů na sebe pokoření pětiprocentní hranice nenechá dlouho čekat.

Z údajů společnosti Fincentrum & Swiss Life Select vyplývá, že sazby hypoték do 80 procent odhadní ceny nemovitosti s fixací na jeden a tři roky již hranici pěti procent pokořily. Hypotéky fixované na jeden rok nabízí banky v průměru s roční úrokovou sazbou 5,06 procenta, hypotéky s tříletou fixací pak v průměru za 5,08 procenta ročně. Sazby hypoték s fixací na pět let dosáhly v dubnu v průměru 4,78 procenta ročně a s fixací na 10 let pak 4,62 procenta ročně.

Splátky rostou, měsíčně už víc než 20 tisíc

Růst sazeb má pochopitelně vliv na výši hypotečních splátek. V případě 3,5milionového hypotečního úvěru do 80 procent odhadní ceny nemovitosti s tříletou fixací a splatností 25 let, budete při průměrné nabídkové sazbě 4,88 procenta nyní splácet 20 227 korun.

Od března, kdy průměrná nabídková hypoteční sazba činila 4,62 procenta, se měsíční splátka zvýšila o 530 korun.

„Splátku průměrné hypotéky na trhu ve výši 3,5 milionu korun, která při splatnosti 25 let přesahuje už dnes hranici 20 tisíc korun, si opravdu nemůže každý dovolit. Kvůli vysokým sazbám a vysokým cenám nemovitostí se stávají hypoteční úvěry opět produktem pouze pro vysokopříjmové části obyvatel,“ doplnil Sýkora.

Zlatá éra hypoték letos končí. Řada lidí na ně nedosáhne

Finance

Dostupnost hypoték navíc od počátku dubna zhoršilo i znovuzavedení přísnějších pravidel ČNB pro jejich poskytování. Pro banky jsou již závazná, nejsou jim centrální bankou jen doporučována. V reálu to tedy znamená, že žadatelům starším 36 let banky půjčí jen 80 procent z hodnoty zastavované nemovitosti, celkový dluh jejich domácnosti nesmí přesáhnout 8,5násobek čistého ročního příjmu a měsíční splátky všech úvěrů nesmí být vyšší než 45 procent čistého měsíčního příjmu. Mladí lidé do 36 let mají podmínky mírnější.

Pokud pobíráte průměrný příjem, na hypotéku ve výši 3,5 milionu korun ani nedosáhnete. Měsíční splátka totiž může dosáhnout maximálně kolem 16 tisíc korun, ukazují propočty Fincentrum & Swiss Life Select. Zároveň je třeba počítat i s 20 procenty v hotovosti, které musíte mít z hodnoty zastavované nemovitosti naspořeny.

Hypoteční trh výrazně zpomaluje

Finance

Podle expertů čeká hypoteční trh výrazný propad, dokonce až o polovinu. Výrazný počet zájemců o hypotéku tak na ni ani nedosáhne. Vlastnické bydlení tak letos nahradí nájemní bydlení.

„Na hypotéky nedosáhne zhruba třetina žadatelů. Kvůli zpřísnění podmínek a dalšímu růstu úroků ČNB na hypotéku brzy nedosáhne hned celá polovina žadatelů,“ odhaduje ekonom Lukáš Kovanda.

Reklama

Výběr článků

Načítám