Hlavní obsah

Hypoteční trh výrazně zpomaluje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Objem v únoru poskytnutých hypoték klesl oproti lednu o více než pětinu, v meziročním srovnání pak o třetinu. Banky a stavební spořitelny minulý měsíc poskytly hypoteční úvěry v celkovém objemu přes 25 miliard korun, z toho za necelých 21 miliard korun nových a přes čtyři miliardy refinancovaných hypoték. Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v únoru vzrostla ze 3,39 na 3,84 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Únorová data ČBA Hypomonitoru, který zachycuje data všech tuzemských bank a stavebních spořitelen poskytujících hypoteční úvěry na domácím trhu, ukázala na letos již druhý citelný propad v objemu i počtu poskytnutých hypoték. Potvrzují tak dřívější predikce, že hypoteční trh v letošním roce citelně zpomalí.

V únoru banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem hypoteční úvěry v celkovém objemu 25,1 miliardy korun. Oproti lednu se jedná o pokles ve výši 7,5 miliardy korun, tedy o 23 procent.

Objem hypoték v lednu klesl o čtvrtinu, sazby stouply

Finance

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték byl v únoru 20,8 miliardy korun, o 5,5 miliardy korun méně než v lednu. O dvě miliardy korun byl nižší i objem refinancovaných hypoték, v únoru si je lidé sjednali v celkovém objemu 4,3 miliardy korun.

Stejný trend pak následoval i s počty poskytnutých hypoték, které v únoru oproti předchozímu měsíci poklesly o 23 procent z 10 260 na 7890. Jedná se přitom o nejnižší počet poskytnutých hypoték od ledna 2020. Počet nově poskytnutých hypoték poklesl meziměsíčně o 21 procent ze 7705 na 6139.

Objem, počty a průměrné úrokové sazby hypoték poskytnutých v únoru 2022
Objem (v mld. Kč)PočetSazba (v %)
Celkem25,178903,80
Nové úvěry20,861393,84
Refinancované z jiné instituce3,614753,65
Refinancované interně0,72763,61
Zdroj: ČBA Hypomonitor

Vždy na začátku roku sledují finanční instituce nižší zájem o hypoteční úvěry, ovšem propad v letošním roce jde nad rámec tohoto běžného sezonního vývoje. Jak data ČBA Hypomonitoru naznačují, v meziročním srovnání jak počty, tak i objemy poskytnutých hypoték klesají dvoucifernými tempy. U celkového počtu hypoték se jedná o téměř 40procentní propad, u počtu skutečně nových hypoték pak 20procentní.

Výraznější meziroční propad lze sledovat v případě refinancovaných hypoték. Zatímco v únoru 2021 klienti refinancovali hypotéky za téměř 14 miliard korun, o rok později jejich objem činil jen 4,3 miliardy korun.

V únoru bylo poskytnuto nejméně hypoték za poslední dva roky, od ledna 2020

Na počtech i objemech poskytnutých hypoték se v dohledné době může promítnout další zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték, které začne platit od dubna letošního roku.

„Regulátor vrací do hry limity pro úvěrové ukazatele DSTI a DTI, které zrušil během pandemie, a zároveň opět zpřísní limit ukazatele LTV na 80 procent. Přestože růst sazeb se promítl i do zájmu o hypotéky a v posledním měsíci zájem klesal, očekáváme v nejbližších dnech mírný nárůst, tak aby klienti využili aktuálních podmínek pro poměr výše hypotéky k ceně nemovitosti,“ doplnil Filip Beneš z UniCredit Bank.

„Vzhledem k tomu, že do konce března 2022 je možné hypotéku schválit ještě za původních podmínek LTV, DTI a DSTI, očekáváme pokračování silné poptávky po hypotékách. Obzvlášť lidé starší 36 let, kteří plánují získat 90procentní hypotéku, by měli s ohledem na blížící se zpřísnění začít svou situaci v březnu řešit,” doplniul pro Novinky.cz Vojtěch Prokop z hypotečního tržiště Zaloto.

Hypotéky rekordně zdražují. Během roku mohou sazby atakovat 7 procent

Finance

Hypotéky výrazně zdražují

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů se v únoru dostala na hodnotu 3,84 procenta. V meziměsíčním srovnání je tak o 45 bazických bodů vyšší.

Růst sazeb zrychluje, v únoru byl nejrychlejší od poloviny loňského roku, kdy ČNB začala zvyšovat sazby. Průměrná hypoteční sazba se tak v únoru dostala na nejvyšší úroveň od konce roku 2011. Je ale třeba přihlédnout k tomu, že zachycuje uzavřené smlouvy rozjednané s klienty v předchozích měsících, kdy hypotéky byly ještě výrazně levnější. Průměrná hypoteční sazba u nově uzavřených smluv je proto pod úrovní současných nabídkových hypotečních sazeb, které se v únoru pohybovaly nejčastěji v intervalu od 4,5 do 5,5 procenta.

Banky teď nabízejí hypotéky v průměru za 4,62 procenta

Finance

Průměrná výše nové hypotéky v únoru činila 3 395 041 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám