Hlavní obsah

Heslem trhu práce je nyní opatrnost

Právo, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dlouhém období konjunktury dochází k zastavení růstu mezd. Výši finančního ohodnocení stejně jako rozsah poskytovaných zaměstnaneckých výhod navíc podle průzkumu personální agentury Grafton Recruitment již nediktují zaměstnanci, ale rozhodují o nich opět zaměstnavatelé.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zaměstnanci se současné situaci přizpůsobují a na čelné příčky svých priorit kladou stabilitu pracovního místa, jistotu práce a bezpečnost, a to i za cenu nižších příjmů.

„Již od roku 2019 sledujeme postupné zpomalování růstu české ekonomiky, které letos ještě zvýraznila pandemie koronaviru. I když firmy mohly využít řadu vládních podpůrných opatření, dá se očekávat jak propad české ekonomiky o deset až patnáct procent, tak i růst nezaměstnanosti zhruba na úroveň šesti až deseti procent,“ říká Martin Malo, ředitel Grafton Recruitment.

Třetině zaměstnanců v koronavirové krizi klesl příjem

Ekonomika

Flexibilní zaměstnávání

Již nyní je podle něj patrný trend, kdy se na jedné straně výrazně snižuje počet nově otevíraných pracovních pozic a na druhé straně násobně roste počet volných uchazečů.

Pro zaměstnavatele to znamená, že se mohou opět zaměřit na výběr kvalitnějších kandidátů, kteří pro získání práce splňují všechny předpoklady, a soustředit svou pozornost na produktivitu práce, která v předchozích letech obecně spíše stagnovala.

Firmy hledají optimální režim práce

Finance

Dalším efektem aktuálního vývoje pracovního trhu je i výrazné snížení fluktuace zaměstnanců, a to právě z důvodu nízkého počtu volných pracovních nabídek.

Ovšem nejen zaměstnanci, ale i zaměstnavatelé pociťují v současné době značnou nejistotu. Vyplývá to jak z epidemiologického vývoje, tak i ze snižujícího se objemu zakázek, což je důvod k velké opatrnosti firem v oblasti náboru.

Trendem roku proto je a bude flexibilní forma zaměstnávání uchazečů, a to především v oblasti výroby.

Pandemie zažehla éru flexibilních pracovišť

Finance

„Lze očekávat, že po zbytek roku nebude velký zájem o nábor uchazečů bez kvalifikace, nadále se však budeme potýkat s nedostatkem kvalifikovaných kandidátů, kteří dříve často přicházeli ze zahraničí, ale kvůli pandemii museli v mnoha případech republiku opustit,“ dodává Malo.

Mezi obory s největším nedostatkem kvalifikovaných expertů dlouhodobě patří informační technologie (IT) a telekomunikace. Do značné míry to souvisí s digitalizačními projekty, které probíhají napříč všemi sektory ekonomiky a v době pandemie koronaviru ještě získaly na důležitosti. Přesto lze i v tomto odvětví zaznamenat asi pětinový pokles počtu volných pracovních pozic stejně jako stagnaci mezd.

Priority u hledání práce se liší s věkem

Finance

Zajímavým fenoménem oboru informačních technologií je smazávání rozdílů v letech praxe. Mnohé technologie jsou totiž nové, a proto i dvouleté zkušenosti jsou považovány a také ohodnoceny jako seniorní.

Preference uchazečů o IT pozice zůstaly nezměněny. Stále platí, že není ani tak podstatné, kolik si pracovníci vydělají, ale na jakém projektu, s jakými technologiemi a v jakém prostředí budou pracovat.

Na trhu se aktuálně pohybuje větší množství aktivně hledajících kandidátů, kteří jsou ochotni učinit ve svých požadavcích značné ústupky. Jen málo jich však odpovídá představám firem, které stále častěji požadují specializaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám