Hlavní obsah

Firmy hledají optimální režim práce

Právo, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hot-desking, desk-sharing, homeworking, co-working... Možnosti pružného pracovního uspořádání zejména v kancelářích hýří anglickými výrazy a je jich celá řada. V současnosti, kdy se k flexibilním režimům práce uchyluje stále více zaměstnavatelů, je užitečné vědět, co který model obnáší, jaké jsou jeho výhody, ale i nedostatky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Hot-desking, desk-sharing

Představuje fyzické sdílení pracovního místa (prostoru), nikoli pracovní náplně a povinností více zaměstnanci. V zásadě se jedná o kancelář s pracovními stoly, které nejsou přiděleny konkrétním zaměstnancům. Každý příchozí pracovník si po příchodu vybere dle libosti své pracovní místo.

Obvykle nedochází ke sdílení pracovních nástrojů, zaměstnanci mají vlastní notebook a další pracovní pomůcky, které při odchodu uloží do uzamykatelných skříněk.

Mladí chtějí prací trávit méně času

Finance

„Využití hot-deskingu v rámci profesí je poměrně široké, nejčastěji ho vidíme v byznys centrech, v obchodních pozicích, které kombinují práci v kanceláři a v terénu,“ vysvětlila Kristýna Králová z personálně poradenské společnosti HAYS.

„Zaměstnavatelům přináší hot-desking finanční úspory související s pronájmem kancelářských prostor, zaměstnance je však někdy třeba o výhodách takového pracovního uspořádání přesvědčit. Z jejich pohledu není ideální, protože si nemohou pracoviště uzpůsobit podle vlastního vkusu,“ dodala.

Co-working

Jedná se o sdílený pracovní prostor, který je určen především podnikatelům. Kromě toho, že zde najdete klidné a technicky dobře vybavené pracoviště, je jeho hlavním cílem propojit profesionály a rozšířit síť kontaktů, které mohou při svém podnikání využít.

Lze si pronajmout krátkodobě i dlouhodobě pracovní místo nebo celou kancelář a dotyčný tak získá nejen kvalitní technické zázemí, ale obvykle i prostory pro relaxaci a možnost občerstvení.

Pandemie změnila pracovní trh

Finance

„Co-workingová centra jsou vhodnou volbou pro ty, kterým z různých důvodů nevyhovuje práce z domova, nemají nebo nemohou denně využívat kancelář nebo pro ty, kdo hledají nové kontakty (networking),“ sdělila Králová.

Job-sharing

Tento model slouží pro sdílení jedné konkrétní pracovní pozice více zaměstnanci. Jedná se o flexibilní formu práce, kdy obvykle dva zaměstnanci pracující na částečný úvazek pokrývají jedno pracovní místo. Vhodným příkladem je recepční ve firmě. Pokud je provozní doba společnosti delší, jeden zaměstnanec ji neobsáhne a dva už se významně projeví na nákladech.

„Najmutím dvou lidí na zkrácený úvazek vyřešíme pokrytí celé pracovní doby, zefektivníme práci a ušetříme náklady. Tento způsob práce je však náročný na komunikační dovednosti obou pracovníků – je třeba si denně předávat veškeré informace, aby zaměstnanci mohli na svou práci bez problémů navázat,“ vysvětlila expertka.

Home-working (home office)

Vyzkoušet si systém práce z domova mělo možnost v posledních měsících a týdnech mnoho z nás. Práce z domova má řadu výhod pro firmy i zaměstnance. Firmy šetří náklady na pronájem kanceláří i jejich provoz, z pohledu zaměstnanců je největší výhodou absence dojíždění do práce.

Home office: nový standard

Finance

Vysoké nároky by při tomto pracovním modelu měly být kladeny především na komunikaci ať už ohledně firemní kultury, nebo zajištění pracovních úkolů a zpětné vazby.

Hybrid workspace

Hybridní pracovní prostředí představuje kombinaci lidí pracujících z domova a zaměstnanců pracujících v kanceláři. Návrat všech zaměstnanců do kanceláře najednou ve většině případů nebyl možný, proto firmy zavádějí například model 3-2-3, kdy zaměstnanci pracují tři dny z domova a dva dny z kanceláře a po týdnu se prohodí.

„Řadě zaměstnavatelů se tento model osvědčil a uvažují, že ho budou využívat i nadále. Vyjdou tak vstříc zaměstnancům, pro něž byl způsob práce z domova ulehčením, ale na druhou stranu nechtějí přijít o kontakt s kolegy,“ uzavřela Králová.

Dovolená se bude počítat jinak, místo dnů v hodinách

Finance

Reklama

Související témata:

Související články

Koronavirus oslabil chuť k podnikání

Krize způsobená pandemií koronaviru odhalila některé nové trendy na trhu práce. Tím prvním je podle průzkumu Workmonitor personálně-poradenské společnosti...

Pandemie změnila pracovní trh

Ztráta jistot, důraz na nové dovednosti, potřeba moderních technologií a nové výzvy – to jsou hlavní dopady nemoci covid-19 na pracovní trh v Česku.

Home office: nový standard

Jestli koronavirová krize alespoň někomu trochu pomohla, pak to byli lidé, kteří rádi pracují z domova. Shodují se na tom personalisté a zástupci poradenských...

Výběr článků

Načítám