Hlavní obsah

Všichni důchodci dostanou základní penzi 10 tisíc, počítá návrh reformy

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Česku má být v lednu 2022 zaveden základní důchod 10 tisíc pro každého penzistu. Zároveň se minimální doba pojištění, při níž vzniká nárok na penzi, sníží ze 35 na 25 let. Vyplývá to z první fáze penzijní reformy, kterou v pátek představily Komise pro spravedlivé důchody a ministerstvo práce a sociálních věcí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Základní důchod má být součástí rozdělení veřejného systému na nultý a první pilíř. Základní důchod ve výši 10 tisíc, na který by měl nárok každý důchodce, představuje nultý pilíř.

První pilíř by potom představoval zásluhovou složku důchodu podle předchozích výdělků a doby pojištění. K nim chce komise přihodit ještě 500 korun měsíčně pro hlavní pečující osobu za každé vychované dítě až do počtu tří dětí.

Dále návrh počítá se zavedením důchodové kalkulačky pro každého občana, aby věděl, co musí splnit pro odchod do důchodu a na jak vysokou penzi bude mít nárok. Kromě toho chtějí komise a ministerstvo snížit daně pro pracující důchodce.

Německo zavede základní důchod pro nejchudší penzisty

Ekonomika

Návrh první fáze reformy je již připraven v paragrafové verzi. Do konce roku má začít meziroční připomínkové řízení. V únoru chce ministerstvo návrh předložit do vlády. Projít legislativním procesem by podle této představy měl do konce příštího roku, aby vešel v účinnost v lednu 2022.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se nicméně opakovaně vyjádřila, že předložit návrh důchodové reformy se do konce tohoto volebního období nestihne. S ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD) jsou ohledně toho ve při.

Teprve druhá fáze reformy v roce 2025 počítá se zvýšením finančním zdrojů penzijního systému prostřednictvím daňové reformy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám