Hlavní obsah

Vítkovice Heavy Machinery jdou do prodeje, odhad ceny je 1,3 miliardy

Ostravská firma Vítkovice Heavy Machinery (VHM), kterou soud v létě poslal do konkurzu, jde do prodeje. Odhadní cena nemovitostí i movitého majetku, které se prodávají vcelku, činí 1,3 miliardy korun. Prodejem pověřil věřitelský výbor aukční a dražební společnost Gaute. Za Gaute to ve středu uvedl Jaroslav Martínek. Samotné výběrové řízení začne 6. ledna.

Foto: Vítkovice

Ocelárna Vítkovice Heavy Machinery

Článek

Ve výběrovém řízení se prodávají obří výrobní haly i se strojním vybavením na více než 50 hektarech pozemků. Zájemci musejí složit jistinu 50 milionů korun. Aukce je otevřená i zahraničním zájemcům.

„V průběhu příštích týdnů jsme pro všechny zájemce připraveni zajistit individuální prohlídku areálu,” uvedl obchodní ředitel Gaute Luboš Macháček.

Součástí prodeje je i duševní vlastnictví firmy. „Budou se dražit nejen nemovitosti a stroje, ale i práva k patentům a užitným vzorům VHM. Spolu s podnikem přejdou na nového majitele i jeho zaměstnanci. Naproti tomu dluhy společnosti VHM nejsou předmětem prodeje,” uvedl Macháček. Ve VHM nyní pracuje téměř 300 lidí a firma stále vyrábí.

Světlíkovy Vítkovice rozjely ocelárnu, omezení výroby skončilo

Ekonomika

Cenové nabídky budou zájemci moci podávat 6. ledna, přičemž nejnižší možná nabídková cena činí 400 milionů korun. S výsledky aukce musí do 12. ledna vyjádřit souhlas věřitelský výbor.

VHM jsou producentem ocelí a výrobků z nich. Jsou dodavatelem dílů pro jadernou, vodní a větrnou energetiku, těžební či lodní průmysl.

„VHM dnes jako jediný výrobce v Evropské unii zvládne produkci hlavní hřídele větrných elektráren,” uvedl Martínek.

Firma se dostala do problémů už v roce 2018 v době, když ještě byla součástí strojírenského holdingu ostravského podnikatele Jana Světlíka. Během reorganizace ji tehdy převzala společnost zakladatele holdingu Czechoslovak Group Jaroslava Strnada, který do firmy vložil peníze a zajistil její financování.

Světlíkovy Vítkovice se v prvním čtvrtletí přehouply do zisku a vydělaly 70 miliónů

Ekonomika

Nyní je většinovým vlastníkem VHM Strnadův holding CE Power Industries. Insolvenční návrh podalo letos v březnu samo vedení, podle něhož byla firma dlouhodobě ztrátová a už nebyla schopná platit své závazky, zejména za dodávky energií. Problémy prohloubil koronavirus a opatření proti jeho šíření.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám