Hlavní obsah

Vítkovice chystají miliardový kontrakt v Pákistánu, půjde o ocelárnu

– Brno

Vítkovice Heavy Machinery mají stavět v Pákistánu ocelárnu za 6,1 miliardy korun. Se soukromým investorem Santex Pakistan Limited podepsaly na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně dohodu o spolupráci. Řeší se financování akce přes Českou exportní banku (ČEB). Finální kontrakt by měl být hotov ještě letos, uvedl generální ředitel Vítkovice Heavy Machinery Michal Pastušek.

Článek

Podle Pastuška je kontrakt v Pákistánu pro firmu jedním z největší za posledních deset let. Vítkovice Heavy Machinery mají být generálním dodavatelem stavby ocelárny. Předpokládá se, že 70 procent zakázky budou dělat české firmy.

Podle Pastušky Vítkovice jednotlivé části ocelárny už dodávaly. Stavební část zakázky podle něj budou dělat patrně pákistánské firmy.

V Pákistánu je nedostatek oceli. Asi 80 procent se dováží. Nová ocelárna má vyrobit asi 1,2 miliónu tun ročně. Výsledným produktem ocelárny mají být kontilité sochory pro následné válcování výztuže do betonu. Doba realizace kontraktu je plánovaná na čtyři roky.

Skupinu Vítkovice Machinery Group tvoří tři desítky firem, které mají roční obrat zhruba 20 miliard korun. Celou skupinu, která zaměstnává přibližně 8500 lidí, zastřešuje společnost Vítkovice Holding. Vítkovice jsou lídrem ve výrobě ocelových láhví a mají téměř pětinový podíl na světovém trhu speciálních zalomených hřídelí pro velké námořní lodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám