Hlavní obsah

Vítkovice Machinery dodá Saúdům ocelárnu za miliardy

– Ostrava

Skupina Vítkovice Machinery Group dodá kompletní ocelárnu do Saúdské Arábie. Hodnota zakázky může podle generálního ředitele společnosti Vítkovice Holding Jana Světlíka dosáhnout až devíti miliard korun.

Foto: vitkovice.cz

O výstavbu ocelárny v Saúdské Arábii Vítkovice usilovaly pět let. Ilustrační snímek

Článek

Mluvčí firmy Eva Kijonková uvedla, že vítkovická strojírenská skupina bude zodpovědná za dodávku kompletní nové ocelárny, včetně sekundární technologie a zařízení nepřetržitého odlévání oceli.

Celková hodnota projektu podle mluvčí dosahuje 1,2 miliardy dolarů (28,8 miliardy korun). Vítkovice by měly získat zhruba 5,5 miliardy korun, zakázka se ale ještě může rozrůst o další 3,5 miliardy Kč.

"Je to obrovský projekt a zřejmě největší zapojení české strojírenské firmy do budování nových výrobních kapacit v Saúdské Arábii," uvedl Světlík.

Kijonková dodala, že saúdskoarabský trh vítkovickou skupinu zajímá dlouhodobě. O výstavbu ocelárny usilovala pět let. Nositelem zakázky bude společnost Vítkovice Heavy Machinery. Ta patří k tahounům největší české strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group.

Firma dodává těžké ocelové díly nebo konstrukce do různých průmyslových odvětví. Má zhruba 1200 zaměstnanců a podle předběžných výsledků se z předloňské ztráty 45 miliónů korun dostala loni do zisku 90 miliónů korun.

Celá skupina má více než 8000 zaměstnanců. Tvoří ji firmy s ročním obratem přes 25 miliard korun. V roce 2014 měla skupina konsolidovaný zisk 479 miliónů korun. Hlavním vlastníkem skupiny je Jan Světlík.

Reklama

Výběr článků

Načítám