Hlavní obsah

Vakcíny jsou zlatý důl. Kdo a kolik na nich vydělá?

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Vakcíny proti koronaviru slibují nejen návrat k normálnímu životu, ale také se staly zlatým dolem pro mnohé výrobce. Platí to zejména pro společnosti Moderna a BioNTech s Pfizerem, protože potřebné dvě dávky přijdou na více než 30 dolarů. Jiné firmy slibují alespoň dočasně na očkování nevydělávat. Možným příjmům farmaceutických firem se věnoval list The Guardian.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Vakcína Comirnaty firem Pfizer/BioNTech.

Článek

První schválená vakcína je od firem Pfizer a BioNTech. Vyvinula ji malá německá firma BioNTech, která z jejího zakladatele Ugura Sahina udělala boháče. Jeho majetek se odhaduje na 4,2 miliardy dolarů. Akcie BioNTechu vrostly o 156 procent.

Malá firma se spojila s tradičním výrobcem léků Pfizer, jehož kořeny sahají do roku 1849, zaměstnává skoro 80 000 lidí a loni měl čistý zisk 9,6 miliardy dolarů. Akcie Pfizeru ovšem stouply jen o 1,8 procenta. Zisk si obě firmy dělí půl na půl. Očekává se, že se letos prodá jejich vakcín za 15 miliard dolarů, ale může to být i dvojnásobek.

Vakcína Pfizeru/BioNTechu má v praxi účinnost 94 procent, potvrdily statistiky z Izraele

Blízký a Střední východ

Na vakcínách také vydělala firma Moderna, která byla založena před jedenácti lety, má přes 800 lidí a dosud nikdy neměla zisk. Její akcie stouply za rok o 372 procent a očekává se, že letos prodá vakcíny za 18 až dvacet miliard dolarů. Vakcína udělala miliardáře z jejího zakladatele Stéphaneho Bancela, který drží devět procent akcií firmy. Jeho majetek Forbes odhaduje na 4,4 miliardy dolarů.

Covid udělal z desítek lékařů a vědců miliardáře

Koronavirus

Obě tyto vakcíny stojí na průlomové technologii mRNA, kdy využívají k očkování jen část genetického kódu koronaviru, který popisuje jeho s-protein, jímž se napojuje na napadenou buňku.

Na třetím místě co do očekávaných prodejů by měl být další farmaceutický gigant, firma Johnson & Johnson, která vznikla v roce 1887 a má skoro 129 000 zaměstnanců. Její akcie stouply o 7,7 procent. Firma použila tradičnější postup, kdy se část RNA koronaviru popisující s-protein vnáší do těla pomocí neškodných adenovirů.

Tyto vakcíny se narozdíl od mRNA vakcín Moderny a BioNTechu, která vyžadují hluboké zmrazení, dají přechovávat v obyčejné chladničce. U vakcíny od firmy Johnson & Johnson navíc stačí jen jedna dávka. Očekává se, že letos dodá miliardu dávek a její příjem bude činit 10 miliard, za dávku chce deset dolarů.

Vakcína Johnson & Johnson je bezpečná a slušně funguje. Stačí jedna dávka

Amerika

Adenovirovou vakcínu vyvinula ve spolupráci s oxfordskou univerzitou i britsko-švédská společnost AstraZeneca. Očekává se, že by letos mohla prodat vakcíny za 1,9 miliardy dolarů. Suma by mohla být větší, kdyby se jí podařilo dodat plánované tři miliardy dávek, ale potýká se s problémem náběhu výroby a nasmlouvané dodávky výrazně krátí. Navíc slíbila dodávat dvě dávky bez zisku za 4,30 až 10 dolarů podle ekonomické situace země.

I když oxfordská patří k prvním schváleným vakcínám, akcie AstraZeneky ztratily za rok 8,6 procenta, protože společnost napřed oznámila příliš optimistická data ohledně účinnosti, která se pak nepotvrdila a třetí fázi klinických testů provázel zmatek ohledně dávkování. K poklesu přispěly i problémy s dodávkami, které vedly ke sporům s EU.

Příjmy ruské a čínské firmy se nedají odhadnout

Adenovirový je i ruský Sputnik V, který ale využívá hned dvou různých adenovirů jako nosičů RNA viru. Zatím není jasné, kolik se ho letos dodá, ruský investiční fond RDIF, který vývoj platil, uvedl, že jsou s různými výrobci uzavřeny smlouvy na výrobu 1,4 miliard dávek. Cena se pohybuje mezi deseti až dvaceti dolary za dvě dávky, v Rusku je podávána bezplatně.

Sputnik V má účinnost přes 90 procent

Koronavirus

Využívá se i čínská vakcína od firmy Sinovac, která využívá mrtvého viru. Sinovac uvedl, že by se mělo letos vyrobit v Číně i mimo ni v licencích přes miliardu dávek. Cena ale jasná není, v Číně se zatím platí 60 dolarů za potřebné dvě dávky, v Indonésii má činit 27 dolarů. Příjem z letos dodaných vakcín proto nelze ani odhadnout, akcie společnosti během roku ztratily 21,6 procenta.

Vakcína od Novavaxu má účinnost 89 procent

Koronavirus

Další vakcíny před schválením

Letos by měla být schválena ještě vakcína od firmy Novavax, jejíž jedna složka by se měla pro evropský trh vyrábět i v ČR. Očekává, že by se měsíčně vyrábělo až 150 milionů dávek a letos by mohl Novavax dodat až dvě miliardy dávek, protože má smlouvu s indickým Sérovým institutem. V některých oblastech chce dávku prodávat za tři dolary.

Firma se věnuje vývoji vakcín 30 let, ale zatím žádná její inovativní rekombinační očkovací látka nebyla schválena. Většina případných zisků půjde fondům Vanguard a BlackRock. Akcie společnosti stouply za rok o 1,128 procenta.

Do poloviny roku by mohla být schválena i mRNA vakcína od německé firmy CureVac, o kterou měl zájem i americký prezident Donald Trump, jenž chtěl, aby firma přesídlila do USA. Tu by mělo být možné uchovávat i v chladničce a neměla by potřebovat hluboké zmrazení. Vývoj se však pozdržel.

Dejte to nám, vzkázal Trump německé firmě pracující na vakcíně. Dáme to všem, zní odpověď

Koronavirus

Letos by měla vyrobit na 300 milionů dávek a EU si už předem objednala 225 milionů. Výrobní cena by měla být nižší než u jiných mRNA vakcín, protože je potřeba méně účinných látek, ale nebude k mání za náklady, protože investoři očekávají návrat vložených prostředků.

Akcie za rok stouply o 45,5 procenta. Přes 80 procent jich drží spoluzakladatel softwarové firmy SAP Dietmar Hopp. Mají hodnotu 12 miliard dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám