Hlavní obsah

Vakcína od Novavaxu má účinnost 89 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Londýn

Americká společnost Novavax oznámila, že její vakcína proti covidu-19 má podle klinických testů provedených v Británii účinnost 89,3 procenta, uvedl zpravodajský portál BBC.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Firma uvedla, že proti nakažlivější nové variantě koronaviru, která byla poprvé odhalena v Británii, její očkovací látka chrání s účinností 85,6 procenta, a podtrhla, že efektivita přípravku byla zkoumána v době, kdy se v zemi tato varianta již mohutně šířila.

Zprávu přivítal britský premiér Boris Johnson a napsal na twitteru, že vakcínou se nyní budou zabývat britské lékové úřady. Johnson také připomněl, že Londýn si již zajistil 60 milionů jejích dávek.

Německá komise nedoporučuje vakcínu AstraZeneca seniorům

Koronavirus

Třetí fáze klinických testů se v Británii podle Novavaxu zúčastnilo 15 tisíc dobrovolníků ve věku 18 až 84 let, 27 procent z nich bylo starších 65 let. Prvotní zhodnocení účinnosti se zakládá na 62 případech covidu-19, které se mezi dobrovolníky vyskytly. Ve skupině osob, které dostaly placebo, se nakazilo 56 lidí, šest případů bylo pozorováno ve skupině očkované účinnou látkou. Za více než polovinou případů covidu-19 zaznamenaných v obou skupinách stála takzvaná britská varianta koronaviru.

Studie menšího rozsahu provedená v Jihoafrické republice ale odhadla účinnost přípravku od Novavaxu méně optimisticky, uvádí agentura AFP. V jihoafrických testech, do nichž se od září do poloviny ledna zapojilo 4 400 pacientů, měla vakcína účinnost 49,4 procenta. U pacientů, kteří ale byli HIV negativní, dosahovala očkovací látka 60procentní účinnosti.

Většinu infekcí pozorovaných u dobrovolníků v Jihoafrické republice způsobil nový kmen koronaviru, který se poprvé objevil právě v této zemi. Třetina osob zapojených do výzkumu přitom již dříve prodělala nákazu původní variantou koronaviru. „Tyto údaje naznačují, že dřívější nákaza covidem-19 nemusí nutně znamenat ochranu před pozdější nákazou variantou z Jihoafrické republiky,” uvedla podle agentury AFP firma Novavax.

Reklama

Výběr článků

Načítám