Hlavní obsah

Covid udělal z desítek lékařů a vědců miliardáře

Novinky, Alex Švamberk

Pandemie, která si vyžádala přes 1,7 milionu obětí, tvrdě dopadla na ekonomiku. Jsou však oblasti, které naopak prodělaly ohromný rozvoj a v nichž se objevili noví miliardáři. Patří k nim mimo jiné i tvůrci vakcín proti covidu-19 z firem BioNTech a Moderna.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Vakcína proti covidu udělala ze zakladatele BioNTechu Ugur Sahin miliardáře

Článek

Časopis Forbes uvedl, že v sektoru zdravotnictví se letos objevilo 50 nových miliardářů, když se investoři letos zaměřili na firmy zapojené do vývoj vakcín a léků na koronavirus i na poskytovatele zdravotnických potřeb.

Manželský tým snů. Za nadějnou vakcínou stojí potomci tureckých imigrantů

Koronavirus

Miliardářem se stal ředitel německé firmy BioNTech, která stála za vznikem vůbec první schválené vakcíny proti koronaviru, Ugur Sahin. Jeho majetek se odhaduje na 4,2 miliardy dolarů. BioNTech založil se svou ženou Özlem Türeciovou, která je ředitelkou medicínského odboru firmy, ovšem nevlastní žádné akcie.

Foto: Profimedia.cz

Vědkyně a lékařka Özlem Tureciová

Jen o málo méně má ředitel bostonské firmy Moderna, Francouz Stéphane Bancel. Moderna vyvinula druhou schválenou vakcínu proti nemoci, která nevyžaduje při skladování tak nízkou teplotu jako ta od BioNTechu, postačí ji -20 stupňů místo minus 75 potřebných pro vakcínu od BioNTechu. Bancelův majetek se odhaduje na 4,4 miliardy dolarů.

Vakcína od Moderny má ještě lepší účinnost než přípravek od Pfizeru

Koronavirus

Moderna a její vakcína však udělala miliardáře i z harvardského profesora imunologie Timothyho Springera a vědce z Massachusettského technologického institutu Roberta Langera, který spoluzakládal Modernu, vede laboratoř a drží na 1400 patentů v oblasti biotechnologií a farmaceutického průmyslu. První má majetek asi dvě miliardy, přičemž do Moderny před lety vložil pět milionů, Langerův majetek se odhaduje na 1,5 miliardy dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Spoluzakladatel Moderny, vědec Robert Langer

Protože se vakcíny musejí transportovat v ampulích, stal se miliardářem i Ital Sergio Stevanato, který je majoritním akcionářem firmy Stevanato Group, jež vyrábí ampulky a dodává je několika desítkám výrobců vakcín. Jeho majetek se odhaduje na 1,8 miliardy dolarů.

Vakcíny nebyly jedinou cestou k bohatství

I když se pozornost v boji s pandemií soustředila na vakcíny, které jsou schopné poskytnou dlouhodobou ochranu před covidem, uspěli i výrobci léků. Ředitel kanadské biotechnologické firmy AbCellera Carl Hansen se stal miliardářem, když v prosinci společnost vstoupila na burzu. Pomohlo jí k tomu, že americký Úřad pro potraviny a léky schválil léčbu využívající protilátek, kterou vyvinula s farmaceutickou firmou Eli Lilly.

Lidem s covidem-19 pomáhá lék na revmatoidní artritidu

Koronavirus

Majetek v hodnotě 1,3 miliardy má i August Troendle, který provozuje americkou firmu Medpace poskytující služby zdravotnických organizací, jako jsou dodávky antigenních testů. Její akcie stouply od počátku roku o 70 procent.

Nejvíc nových miliardářů v oblasti zdravotnictví je z Číny

Noví miliardáři spjatí s farmaceutickým průmyslem a firmami zaměřenými na dodávky do zdravotnictví jsou z jedenácti zemí. Nejvíce je jich z Číny, která byla pandemií postižena jako první. Z ní pocházejí skoro tři tucty nových miliardářů působících v oblasti zdravotnictví.

Jedním je i Chu Kchun , který vede výrobce zdravotnických zařízení Contec Medical System. Od srpna, kdy firma vyrábějící pulsní oxymetry a zařízení pro vyšetření plic, vstoupila na burzu v Šen-čenu, stoupla hodnota jejích akcií o 150 procent. Chuův majetek se odhaduje na 3,9 miliardy.

Zbohatla i Jüan Li-pching, která vlastní 24 procent čínského výrobce vakcín Shenzen Kangtai Biological Productions v hodnotě 4,1 miliardy. Zbohatla, když se v červnu rozvedla s jejím ředitelem Tu waj-minem. Akcie firmy od počátku roku stouply o 90 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám