Hlavní obsah

Švýcarsko nebude neutrální, nejspíš také zmrazí majetek Rusů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Švýcarsko nejspíš bude následovat EU a zmrazí účty představitelům Ruska a firmám, na něž se vztahují sankce. Řekl to prezident Ignazio Cassis. Rozhodnutí by mohlo padnout už v pondělí na zasedání Spolkové rady, která má ve Švýcarsku funkci celostátní vlády. Země je symbolem neutrality v konfliktech.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Protest ve švýcarském Bernu na podprou Ukrajiny. Neutralita zabíjí. Jsme s Ukrajinou, stojí na ceduli jedné z demonstrantek.

Článek

Švýcarsko po invazi Ruska na Ukrajinu lavírovalo mezi touto tradiční neutralitou a solidaritou se Západem, který se snaží ruského prezidenta Vladimira Putina od dalšího postupu odradit sankcemi.

Dosud se odhodlalo pouze k tomu, že nařídilo finančním institucím, aby s osobami a firmami, které figurují na sankčních seznamech, neuzavíraly nové obchody.

Dnes ale Cassis v rozhovoru se švýcarskou televizí sdělil, že Bern nejspíš zmrazí majetek vybraných ruských představitelů. "Je velice pravděpodobné, že to vláda zítra udělá, ale zatím nemohu anticipovat rozhodnutí, které ještě nepadlo," řekl.

Ukrajinci zavedli linku pro příbuzné zabitých Rusů, chtějí jim vracet těla

Evropa

Podle tisku patří Švýcarsko k zemím, kam bohatí Rusové s oblibou posílají své peníze. Stanice RTS uvedla, že Rusové do země v předloňském roce poslali 2,5 miliardy dolarů (55 miliard korun) a v první polovině loňského roku dalších 1,8 miliardy dolarů (téměř 40 miliard korun). To je více než do Británie či USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám