Hlavní obsah

Sněmovna schválila úsporný energetický tarif

Praha

Sněmovna schválila úsporný tarif, který má domácnostem snížit účty za plyn a elektřinu. Rozšířila ho i na teplo. O konkrétní podobě tarifu – kdo ho dostane a kolik bude příspěvek státu činit – bude rozhodovat vláda. Učiní tak zřejmě na přelomu července a srpna.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN)

Článek

Pro novelu hlasovali všichni přítomní poslanci napříč politickým spektrem. Zákon nyní projedná Senát; pokud ho schválí, dostane ho k podpisu prezident.

„Uvědomujeme si tvrdé dopady, které má nevyhlášená energetická válka rozpoutaná Ruskem. Vytvořili jsme proto úsporný tarif, který má pomoci domácnostem s vysokými cenami energií,“ představil zákon ve čtvrtek před jednáním dolní komory ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Ten současně připustil, že se nyní kvůli energiím velká část občanů dostává do finančních problémů.

Úsporný tarif bude pomáhat celý rok

Finance

Lidé o příspěvek nebudou muset žádat, dostanou ho automaticky. „Nikdo nebude muset kvůli pomoci chodit na úřady, nikdo nebude muset žádat. Přesnou výši státního příspěvku každý zjistí ze svého vyúčtování, vše uvidí černé na bílém,“ vysvětlil.

Podrobnosti nařízením

Jak přesně bude ale příspěvek vypadat, tedy například kdo ho kdy dostane, upřesní vláda až následným nařízením.

„Vláda díky tomu získá možnost naprosto flexibilně rozhodnout, jak domácnostem s energiemi pomůže. Na základě svého nařízení jim přispěje takovou částkou, jakou uzná za vhodnou, a to kdykoliv a opakovaně,“ vysvětlil Síkela.

Ministr předpokládá, že o tom kabinet rozhodne na přelomu července a srpna. „Poskytneme minimálně 27 miliard, což zajistí domácnostem příspěvek až 16 tisíc korun,“ doplnil.

„Lidé to na fakturách uvidí k 1. říjnu. Podpora by měla platit celé topné období,“ řekl po schválení zákona novinářům Síkela.

PŘEHLEDNĚ: Lidé si z daní zaplatí slevu na energiích až 16 tisíc

Finance

Podpora se nemá vztahovat na víkendové nemovitosti a dobíjení elektromobilů.

Síkela je jak Cimmrman

S návrhem souhlasila ve čtvrtek i opozice, přesto ale měla řadu výtek. „Pan ministr je jak Jára Cimrman. Zase pozdě. To, co ostatní země začaly zavádět před několika měsíci, jsme s velkou pompou začali zavádět v červenci 2022. Je to pozdě,“ prohlásil Síkelův předchůdce Karel Havlíček (ANO).

„Ceny se zvedají a vláda nedělá nic, co by hmatatelně pomohlo našim občanům,“ vytkla kabinetu také šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Předseda SPD Tomio Okamura pak uvedl, že vláda návrh řešení neměla připraven ani po půl roce. Poslanecké úpravy novely jsou podle Okamury delší než původní vládní předloha.

Označil to za totální neschopnost a opětovně vyzval kabinet Petra Fialy (ODS) k demisi. „Jakákoli pomoc, která by směřovala k občanům, tu podporujeme,“ dodal nicméně.

Reklama

Výběr článků

Načítám