Hlavní obsah

Nenecháme se vydírat, vzkázali Putinovi ministři Německa a Francie

– Berlín

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire a německý ministr hospodářství Robert Habeck odmítli nový požadavek prezidenta Vladimira Putina, aby zahraniční kupci za ruský plyn platili v rublech. Podle nich jde o nepřijatelné porušení smluv a vydírání.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire

Článek

Obě země se podle ministrů připravují na zastavení dodávek plynu z Ruska, uvedla agentura AFP.

Putin ve čtvrtek podepsal dekret, podle kterého musejí kupci od pátku platit za plyn v rublech. Prohlásil rovněž, že pokud se platby neuskuteční, budou smlouvy o dodávkách plynu pozastaveny.

Habeck k tomu řekl, že smlouvy musí být dodrženy. A smlouvy s Ruskem s platbou v rublech nepočítají. Na dodržení smluvních závazků upozornil i Le Maire.

Rusko od pátku přijímá za plyn jen rubly, jinak zavře kohouty

Ekonomika

„Pro nás je důležité nenechat se od Putina vydírat,“ řekl Habeck. „V žádném případě nebudeme souhlasit s tím, aby se za dodávky plynu platilo jinou měnou, než jaká byla smluvně dohodnuta,“ řekl Le Maire. Připomenul, že země skupiny G7, mezi které patří i Francie, trvají na platbách za plyn podle stávajících dohod.

Oba ministři prohlásili, že Německo s Francií jsou odhodlány energeticky chránit nejen domácnosti, ale i firmy. Habeck uvedl, že nutné je v případě sporů s Ruskem postupovat jednotně a že Moskvě se nepodaří jednotu Západu narušit. Oznámil rovněž, že Rusko bude čelit novému souboru sankcí za invazi na Ukrajinu a že tato odvetná opatření nejsou poslední.

Platby za plyn v rublech odmítají také německý kancléř Olaf Scholz se svým rakouským kolegou Karlem Nehammerem. Scholz řekl, že je na Putinovi, jak se nyní zachová.

Reklama

Výběr článků

Načítám