Hlavní obsah

Šéf JPMorgan tipuje, že Fed zvýší úrokové sazby více, než se očekává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po rekordních výnosech v loňském roce se akciové trhy v USA zkraje toho nového propadají. Důvodem je obava z opakovaného zvyšování úrokových sazeb ze strany Centrální banky (Fed). Ředitel největší americké banky JPMorgan Jamie Dimon dokonce varuje, že zvyšování bude razantnější, než se očekává. Přesto se domnívá, že americká ekonomika je na tom dobře a bude růst i letos.

Foto: Leah Millis, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dimon, který je ve vedení JPMorgan od roku 2005, v rozhovoru pro CNBC News řekl, že inflace zůstane do konce roku 2022 výrazně nad dvouprocentním cílem Fedu.

To podle něj povede k agresivnější měnové politice centrální banky, jež v současnosti drží základní úrokovou sazbu v rozpětí nula až čtvrt procenta.

Fed podle odhadů investiční společnosti Goldman Sachs zvýší úrokové sazby v tomto roce hned čtyřikrát. Poprvé by tak měl učinit už začátkem března. Podle Dimona se ale k tomuto kroku rozhodne zřejmě vícekrát.

Světově uznávaný investor předpovídá velký pád na burze

Ekonomika

„Osobně bych byl překvapen, kdyby to bylo jen zvýšení čtyřikrát za rok. Zvýšení čtyřikrát za rok o 25 bazických bodů (0,25 procent) je velmi, velmi malé množství a velmi snadné pro ekonomiku, aby to absorbovala,“ řekl.

Fed podle něj letos čelí velké výzvě: musí snížit inflaci, aniž by dramaticky otřásl ekonomikou a trhy. „Bude to trochu jako navlékání nitě do jehly,“ přirovnal.

Americká ekonomika je ale podle šéfa JPMorgan v dobré kondici, spotřebitelé mají z doby pandemie úspory a zaměstnanost a mzdy rostou.

„Minulý rok jsme měli nejvyšší růst snad od doby Velké hospodářské krize, takže tento rok bude také dobrý,“ řekl.

Americké banky prošly zátěžovým testem, Fed uvolní restrikce

Ekonomika

Silná ekonomika ovšem nemusí odpovídat situaci na akciových trzích. „Trh je jiný, může mít své vlastní výkyvy, které nesouvisejí s ekonomikou,“ varoval.

Hlavní americký index S 500 letos zatím upsal dvě procenta. Ještě větší propad, a to o 4,3 procenta, si připsal index Nasdaq 100 zaměřený na technologické firmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám