Hlavní obsah

Americké banky prošly zátěžovým testem, Fed uvolní restrikce

Novinky, bož

Celkem 23 amerických bank, včetně Goldman Sachs, Morgan Stanley nebo JPMorgan Chase, prošlo zátěžovým testem centrální banky Fed. Na jeho základě Fed dále uvolnil omezení výplaty dividend a odkupu vlastních akcií, které na banky uvalil v souvislosti s covidovou krizí. Informoval o tom server listu Financial Times.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Ústředí banky Goldman Sachs v New Yorku s americkými vlajkami u vstupu do budovy

Článek

Testy úspěšně prošly také například Wells Fargo, Citigroup, Bank of America nebo Capital One.

V rámci zátěžových testů Fed modeloval, jak by jednotlivé finanční instituce finančně poškodily jednotlivé krizové scénáře. Mezi ně patří kolaps akciových trhů, silný propad výkonu ekonomiky nebo větší disrupce v oblasti komerčních nemovitostí.

Neočkovaní zaměstnanci a klienti budou mít zákaz vstupu do budov Morgan Stanley

Ekonomika

Místopředseda Fedu pro dohled nad bankami Randal Quarles uvedl, že testy se konaly celý rok a potvrdily, že bankovní sektor může podpořit probíhající hospodářské oživení.

Fed předpokládá, že banky s analýzou výsledků počkají do pondělí, než oznámí případné vyplácení dividend.

Vyplácení dividend a odkup vlastních akcií Fed omezil před rokem v reakci na koronavirovou krizi. Vycházel z analýzy, podle níž hrozily větší ztráty právě v bankovním sektoru. V prosinci centrální bankéři omezení zmírnili v reakci na povzbudivé hospodářské výsledky bank.

Reklama

Související články

Irsko prodá svůj podíl v Bank of Ireland

Irský stát prodá svůj podíl v Bank of Ireland, druhé největší komerční bance v zemi. Ve středu o tom informoval server listu Financial Times. Stát do banky...

Výběr článků

Načítám