Hlavní obsah

Rusko ustoupilo. Letadla Air France už se mohou cestou z Moskvy vyhnout Bělorusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzské aerolinky Air France musely v pondělí znovu zrušit let z Paříže do Moskvy. Ruské úřady totiž nevydaly společnosti potřebné povolení, aby se let vyhnul běloruskému vzdušnému prostoru. V úterý po poledni už ale let z pařížského letiště Charlese de Gaulla opět vzlétl a po několika hodinách dosedl v Moskvě, vyplývá z dat serveru Flightradar24.

Foto: repro Flightradar24.com

Úterní (1. 6. 2021) let splečnosti Air France AF1154 z Paříže do Moskvy.

Článek

Let AF1154 vyrazil ve 12:03 SELČ z Paříže a přistál v 16:11 SELČ v Moskvě.

Rusko o víkendu dočasně schválilo letecké společnosti Air France nový letový plán na trase mezi Paříží a Moskvou, při němž se francouzský dopravce vyhnul běloruskému vzdušnému prostoru.

Ačkoliv se povolení vztahovalo pouze k víkendovému letu, aerolinky věřily, že získají i permanentní povolení. To se však v pondělí nestalo, a tak musely zrušit další let.

V úterý dopoledne však už Francouzi dostali zelenou, aby Bělorusko obletěli přes Kaliningradskou oblast Ruské federace, Litvu a Lotyšsko. Zda šlo o další jednorázové povolení jako o víkendu nebo se situaci podařilo vyřešit natrvalo, není jasné.

Air France může do Moskvy, vyklizení běloruského nebe nic nebrání

Ekonomika

Air France zrušila linky z Paříže do ruské metropole i minulý týden ve středu, ve čtvrtek i v pátek, jelikož nedostala z Ruska povolení k nové trase letu. Problémy se změnou trasy letu do Moskvy hlásily rovněž rakouské Austrian Airlines.

Litva už od úterý zakázala letadlům, která budou přistávat na jejích letištích nebo z nich vzlétat, využívat běloruský vzdušný prostor. Vyhýbat se běloruskému vzdušnému prostoru aerolinkám doporučila také Evropská unie prostřednictvím své Agentury pro bezpečnost v letectví (EASA).

Jde o reakci na vynucený odklon letu Ryanairu z řeckých Atén do litevského Vilniusu, k němuž došlo minulou neděli. Ryanair odsoudil zadržení svého letadla jako „letecké pirátství”.

Letu zbývalo několik minut k překročení hranic mezi Běloruskem a Litvou. Po vynuceném přistání v Minsku byli zadrženi opoziční bloger Raman Pratasevič a jeho přítelkyně. Ta má přitom ruské občanství.

Běloruské aerolinky zrušily lety do Paříže a Londýna

Evropa

V neděli vzbudilo pozornost neplánované přistání letadla Ryanair v Berlíně. Stroj, který mířil z Dublinu do Krakova, prohledala policie kvůli údajné bombové hrozbě. Pasažéři pak pokračovali v cestě jiným letadlem.

Reklama

Související články

Bělorusko–Rusko: Nové linky i půjčka

Další půl miliardy dolarů (přes 10,4 mld. Kč) obdrží Minsk od Ruska po už třetím letošním jednání běloruského autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka s ruským...

Výběr článků

Načítám