Hlavní obsah

Vyšetřování vynuceného přistání letadla Ryanairu v Bělorusku brzdí tahanice o černé skříňky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava/Vilnius

Černé skříňky z Boeingu 737 Ryanairu letícího 23. května z Atén do Vilniusu, který byl donucen přistát v Minsku, mohou být klíčové pro odhalení, co se přesně stalo, když stroj vyslal nouzový signál, a jak probíhala komunikace v kabině včetně té s běloruským dispečerem. Ani týden po incidentu však ještě skříňky nebyly analyzovány. Polské a litevské úřady se ještě nedohodly, kam se černé skříňky pošlou k analýze, uvedl list The Wall Street Journal.

Foto: Andrius Sytas, Reuters

Boeing 737 Ryanairu po přistání ve Vilniusu

Článek

Litva už zahájila v případu vyšetřování trestného činu. Vyslechnuti byli cestující i posádka včetně pilotů. Kdo bude analyzovat černou skříňku, však není jasné, Litva i Polsko tvrdí, že hledají zemi, která nebude politicky zaujatá.

Černé skříňky jsou přitom klíčovým zdrojem informací, protože automaticky zapisují letové údaje a nahrávají komunikaci v kabině, takže nemohou být jakkoliv upraveny některou ze zúčastněných stran. Běloruská strana předala přepis komunikace posádky s věží, ovšem až černé skříňky mohou potvrdit, že nebyl nijak pozměněn.

Odkud víte, že máme na palubě bombu? Přepis komunikace pilotů Ryanairu s běloruskou věží

Evropa

„Většina vyšetřování vychází z předpokladů, co se mohlo stát, a pak se zkoumá, co se stalo,“ uvedl ředitel Nadace pro letovou bezpečnost z Virginie Conor Nolan. „V tomto případě nemůžeme jednoznačně určit, co se stalo, protože není vůbec jasné, jak spolehlivé jsou některé zdroje dat,“ připomněl. E-mail s údajnou bombovou hrozbou byl zřejmě odeslán až poté, co bylo letadlu přikázáno přistát.

Výhrůžka o bombě na palubě přišla až poté, co Bělorusové varovali pilota Ryanairu

Zahraniční

Letadlo i s posádkou odletělo v sobotu na londýnské letiště Stansted, kde má Ryanair největší základnu.

Bělorusko uvádí, že letoun odklonilo do Minsku na základě e-mailu, že je na palubě letadla bomba. E-mail, který byl zveřejněn, byl však odeslán až poté, co dostalo letadlo příkaz přistát v Minsku, kde pak bezpečnostní jednotky zadržely exilového běloruského opozičního novináře Romana Prataseviče a jeho přítelkyni. Oba skončili ve vazbě a panuje podezření, že běloruská tajná služba vše zinscenovala, aby Prataseviče dostala do vězení.

Bělorusko hrozilo pilotům boeingu Ryanairu sestřelením, přistání nařídil sám Lukašenko

Evropa

Litva vyšetřování iniciovala, protože stroj mířil do Vilniusu. Varšava se na něm podílí proto, že boeing Ryanairu byla registrován v Polsku a spadal pod polskou divizi Ryanair Sun přejmenovanou na Buzz. V Polsku také žil Pratasevič i s rodiči.

Reklama

Výběr článků

Načítám