Hlavní obsah

Věděla EU o hrozbě pro letadla nad Běloruskem? Bez komentáře, vzkazuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Minsk

Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA) nechce komentovat, jestli měla indicie o tom, že běloruský vzdušný prostor není pro unijní letadla bezpečný. Týden před letem FR4978, na jehož palubě seděl novinář Raman Pratasevič, letěla stejnou linkou opoziční lídryně Svjatlana Cichanouská. Nebýt náhlé změny plánu, mohla být terčem taky, tvrdí běloruská novinářka.

Foto: Profimedia.cz

Letová historie letu FR4978 z Atén do Vilniusu

Článek

Ředitelka komunikace EASA Janet Northcoteová na dotaz Novinek, zda měla agentura náznaky, že by bylo vhodné se běloruskému vzdušnému prostoru vyhnout, odpověděla: „EASA toto odmítá komentovat.“

Evropská unie tak zatím stále nevysvětlila, zda došlo či nedošlo k pochybení úřadů.

Běloruská novinářka Hana Ljubaková na Twitteru naznačila, že původním cílem běloruského únosu letounu mohla být opoziční lídryně Svjatlana Cichanouská, která letěla stejnou linkou předchozí týden.

„Cichanouská letěla na stejné lince o týden dříve. Důvod, proč se to nestalo jí, může být jednoduše vysvětlen: původně měla letět jiným letadlem, ale to se rozbilo, takže její tým našel nové. Asi nedokázali (běloruský režim) tak rychle reagovat,“ napsala Ljubaková na Twitteru.

Běloruští disidenti v exilu se začínají bát

Evropa

Litevské ministerstvo zahraničí Novinkám sdělilo, že ve dnech, které které letu Ryanairu předcházely, neobdrželo žádné varování či doporučení. „Úřad litevského generálního prokurátora připravuje vyšetřování únosu letadla a zacházení s osobami, které je mezinárodním právem zakázáno,“ napsal zástupce mediálního oddělení litevské diplomacie.

Promyšlený únos, říká šéf Ryanairu

Od násilného odklonění letadla Ryanair směřujícího z Athén do Vilniusu, na jehož palubě byl novinář a kritik autoritářského běloruského režimu Raman Pratasevič, uplynul přesně týden.

Výhrůžka o bombě na palubě přišla až poté, co Bělorusové varovali pilota Ryanairu

Zahraniční

Šéf aerolinky Michael O’Leary v dopise šéfovi běloruského leteckého úřadu napsal, že šlo ze strany Běloruska o „předem promyšlený a nezákonný” zásah. O obsahu dopisu informoval deník Wall Street Journal. Článek upozorňuje, že Ryanair sice oponuje běloruské verzi toho, co se stalo, ale vlastní popis toho, jak se věc odehrála, nepřinesl.

Vůdce běloruského autoritativního režimu Alexandr Lukašenko tvrdí, že jednal v souladu se zákonem, protože se kvůli údajně nahlášené bombě na palubě letounu snažil ochránit cestující. Jak ale ukázala investigace organizace Dossier Center Michaila Chordovského, email s výhrůžkou o bombě byl odeslán až 24 minut poté, co běloruské úřady řekly pilotovi, že musí kvůli údajné výbušném zařízení přistát.

Litva ověřuje totožnost pasažérů letu Ryanairu, kteří vystoupili v Minsku

Evropa

EASA po odklonění letadla s Pratasevičem vydala doporučení, aby se aerolinky běloruskému vzdušnému prostoru vyhnuly. Litva letadlům směřující na její území nebo z něj přelet nad Běloruskem zakázala.

Reklama

Výběr článků

Načítám