Hlavní obsah

Bělorusko–Rusko: Nové linky i půjčka

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další půl miliardy dolarů (přes 10,4 mld. Kč) obdrží Minsk od Ruska po už třetím letošním jednání běloruského autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Foto: Sputnik, Reuters

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko (vlevo) a šéf Kremlu Vladimir Putin na jachtě v Soči.

Článek

Při dvoudenních rozhovorech v černomořském Soči se na sklonku minulého týdne dohodli na poskytnutí už druhé tranše úvěru domluveného loni na podzim v době masových protivládních protestů v Bělorusku a na nových letech běloruské státní společnosti Belavia do ruských měst.

Budeme létat do zemí, kam nás pouštějí Mikalaj Snapkou, běloruský vicepreimér.

Podle Kremlu jednali také o incidentu s letounem irské společnosti Raynair, který běloruské úřady donutily k přistání a zatkly pak Lukašenkova kritika Ramana Prataseviče a jeho ruskou přítelkyni Sofji Sapegovou.

Rusko a SNS chtějí Belavii snížit ztráty

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov oznámil, že „osud ruské občanky není Kremlu lhostejný“, a ujistil, že její případ bude pozorně sledovat. Advokát Sapegové řekl po setkání s ní ve vězení, že „vypadá plná energie a zdravě“.

Vyšetřování vynuceného přistání letadla Ryanairu v Bělorusku brzdí tahanice o černé skříňky

Evropa

Sdělila, že od okamžiku zatčení nebyla vystavena žádnému fyzickému násilí.

Peskov řekl, že Lukašenko další ekonomickou pomoc nežádal a nejednalo se ani o možných letech aerolinií Belavia na Krym, jak o tom spekulovala média. „Úvěry byly dohodnuty dříve, ještě před všemi záležitostmi s letadlem,“ řekl Peskov.

Prezidenti také dohodli, že běloruská Belavia zřídí nové spoje do ruských měst v reakci na ztráty, které dopravce dostihly kvůli zákazu spojení s unijními státy. Běloruský vicepremiér Mikalaj Snapkou také řekl, že kvůli restrikcím v Evropské unii společnost navýší linky do zemí Společenství nezávislých států (SNS).

„Budeme létat do zemí, kam nás pouštějí,“ řekl podle agentury RBK. Nový letový model by podle něj měl kompenzovat vzniklé škody.

Věděla EU o hrozbě pro letadla nad Běloruskem? Bez komentáře, vzkazuje

Evropa

USA přitom oznámily, že obnoví příští týden sankce proti devíti firmám, které vlastní běloruský stát. Po konzultaci s Evropskou unií a dalšími partnery také zváží zavedení dalších sankcí proti představitelům běloruské vlády.

Obdivovali delfíny

Ruská prokremelská média nadšeně referovala o schůzce a přijetí, kterého se Lukašenkovi dostalo od Putina navzdory mezinárodnímu bojkotu Běloruska kvůli postupu tamního režimu.

„Smáli se, obdivovali delfíny,“ popsal atmosféru portál Něvskije novosti. „Lukašenko se cítí v Soči jako doma,“ komentoval schůzku portál riafan.ru. „Putin zmařil plány Západu proti Minsku,“ citoval pak experta, podle něhož se Západ snaží rozhádat Rusko s Běloruskem, když „z Minsku dělá vyvrhela a zemi teroristů“.

Výhrůžka o bombě na palubě přišla až poté, co Bělorusové varovali pilota Ryanairu

Zahraniční

Běloruský internetový kanál Pul Pěrvogo blízký Lukašenkovi informoval, že šéf Kremlu poobědval s Lukašenkem na jachtě a doprovod jim dělal i Lukašenkův nejmladší syn Nikolaj. Televize Rossija 1 zveřejnila i snímek Lukašenka v moři, který už na začátku schůzky hlásil, že si do Soči přijel zaplavat, a také, že přivezl černý kufr s doklady, které mají vysvětlit, „co se děje“. „Abyste věděl, co je to za lidi,“ řekl, aniž upřesnil obsah.

Moskva mezitím schválila leteckým společnostem Air France a Lufthansa nové letové plány pro lety do Ruska, při nichž se dopravci vyhnou běloruskému vzdušnému prostoru.

Běloruská opozice plánuje novou vlnu protestů

Zahraniční

Povolení k přistání v Moskvě získaly v sobotu i Austrian Airlines, které předpokládají, že dostanou povolení i pro další lety. Také Lufthansa potvrdila, že získala povolení pro alternativní trasy pro lety do Moskvy a Petrohradu.

Unijní přepravci se rozhodli vyhýbat běloruskému vzdušnému prostoru poté, co tamní režim přinutil v Minsku nouzově přistát civilní letoun mířící z Řecka do Litvy.

Dohoda je už z loňska
Dohodu o poskytnutí Bělorusku úvěru ve výši 1,5 miliardy dolarů (31,49 mld. korun) podepsali loni v srpnu.
Koncem loňského roku Bělorusko obdrželo prvních 500 milionů dolarů.
Do konce června by mělo dostat i druhou část.

Reklama

Výběr článků

Načítám