Hlavní obsah

Lidé začali šetřit plynem, spotřeba v dubnu klesla o 18 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřeba plynu v ČR v dubnu meziročně klesla po očištění o vliv počasí o téměř 18 procent. Pokračuje tak trend z předchozích měsíců, kdy spotřeba plynu byla v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně o 11 procent nižší. Šetří hlavně domácnosti, protože spotřeba plynu v průmyslu bývá poměrně stálá. V tiskové zprávě to ve středu uvedla společnost Amper Meteo, která spotřebu energií v Česku dlouhodobě sleduje.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Už od podzimu sledujeme, že spotřeba plynu je setrvale nižší než v minulých letech. Nyní ale tento trend nabírá na obrátkách. Ještě v lednu šlo o pád o necelých pět procent, nyní už mluvíme o téměř pětinovém poklesu. Jelikož v průmyslu bývá spotřeba plynu poměrně stálá, je zřejmé, že za většinou tohoto rozdílu jsou úspory ve vytápění, které jsou motivovány skokovým zdražováním energií," řekl analytik Amper Meteo Kamil Rajdl.

U elektřiny, která také podražila, podobný trend snižování spotřeby Amper Meteo nepozoruje, její skutečná spotřeba po očištění o vliv počasí za první čtyři měsíce letošního roku dokonce stoupla o 0,6 procenta. Jedno z jednoduchých vysvětlení podle firmy může být, že snížení teploty či doby ohřevu vody je snazší než omezení užívání spotřebičů na elektřinu, jako je pračka či lednice.

"Do příští krajně nejisté topné sezony můžeme tedy vyhlížet s určitým optimismem v tom smyslu, že když jde do tuhého, dokáží Češi obléct mikinu a nastavit termostat úsporně. Stát by měl tuto ochotu k úsporám rozhodně podpořit osvětovou kampaní," řekl ředitel skupiny Amper Jan Palaščák.

Češi loni spotřebovali průměrně 93 litrů vody denně

Stalo se

"Ale samo o sobě to nestačí, zejména pokud by měly přijít velké mrazy. Letošní léto je tak potřeba maximálně využít na zateplování veřejných i soukromých budov, protože nejlevnější je to teplo, které vůbec nepotřebujeme vyrobit," dodal.

Plnění zásobníků plynem je finančně náročné, tvrdí obchodníci

Válka na Ukrajině

Bez ruského plynu hrozí ekonomický propad

Evropské země jsou v nejistotě kvůli dodávkám ruského plynu. Kreml požaduje platby za plyn v rublech. Ruská plynárenská společnost Gazprom minulý týden například zastavila dodávky plynu do Polska a Bulharska. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech, jak Moskva požaduje.

Podle české vlády nejsou signály, že by něco podobného aktuálně hrozilo i ČR. Případný dlouhodobý výpadek by však podle Svazu průmyslu a dopravy způsobil jednoznačný ekonomický propad, podle Potravinářské komory ČR by mohl ohrozit i výrobu potravin. Podle řady firem nelze v krátkodobém horizontu plyn nahradit například elektřinou.

Anketa

Začali jste kvůli vysokým cenám šetřit na spotřebě plynu?
Ano.
67,7 %
Ne.
22,3 %
Trochu.
8,5 %
S šetřením čekám, až mi zdraží plyn.
1,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2063 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám