Hlavní obsah

Plnění zásobníků plynem je finančně náročné, tvrdí obchodníci

Plnění zásobníků plynem bude letos pro obchodníky finančně náročnější než v předchozích letech, naplnit zásobníky alespoň na 80 procent je ale reálné. Zásobníky plynu v ČR budou před topnou sezonou naplněné nejméně z 80 procent. Mimořádným opatřením o tom rozhodl ministr průmyslu a obchodu (MPO) Jozef Síkela (za STAN).

Foto: Radek Plavecký, Právo

Technologie nad podzemními zásobníky zemního plynu v Hájích u Příbrami

Článek

Dosud měly být před zimou zásobníky naplněné nejméně z 30 procent. V posledních letech ale byly zásobníky plné, výjimkou byl loňský podzim, kdy se naplněnost pohybovala kolem 90 procent.

Finanční nákladnost plnění zásobníků se odvíjí od hodnoty zemního plynu nakoupeného k uskladnění a hodnoty peněz po dobu uskladnění.

„Tržní cena zemního plynu je nyní vysoká, nicméně nemalá část plynu k uskladnění se nakupovala za historické forwardové (nákup v určitý čas v budoucnosti za určitou cenu stanovenou v současnosti) ceny, a tak se zvýšení cen promítá do financování plynu v zásobníku jen částečně,“ řekla mluvčí E.ON Martina Slavíková.

Síkela se pustil do Havlíčka: Nechali jste historicky nejmenší zásoby plynu

Domácí

„Vyšší úrokové míry se již promítají plnohodnotně, ale vliv jejich nárůstu ve srovnání s vlivem růstu tržní cen je řádově menší. Ale obecně lze říci, že skladování zemního plynu se proti předchozím letům výrazně prodražilo, a tedy zatíží více i naši společnost,“ dodala.

Podobně hovoří firma innogy. „Finančně je za současné situace plnění zásobníků velmi nákladné a nese s sebou pro všechny hráče velká finanční rizika. Právě ty se snaží svým postupem ministerstvo průmyslu a obchodu zmírnit,“ řekl mluvčí innogy Martin Chalupský.

Malá motivace nakupovat

Trh s plynem v ČR je plně liberalizován, stát tedy plyn nenakupuje. Nakupují ho většinou obchodníci na západoevropských burzách či od západoevropských obchodníků.

„Postup obchodníků se proto řídí čistě tržními pravidly. A ti v současné době vysokých cen mají jen nízkou motivaci k nákupům. Letos je totiž letní cena vyšší než zimní, a proto obchodníci nemají důvody využívat služby uskladnění plynu, a mohou mít tendenci se spoléhat na to, že v zimě obstarají levnější plyn,“ uvedl náměstek pro energetiku René Neděla.

Česko naplní zásobníky plynu nejméně na 80 procent, rozhodl ministr

Ekonomika

Základem navrhovaného mechanismu tak budou státní kompenzace případných rozdílů mezi vyšší letní a nižší zimní cenou.

„Podle našich informací je už veškerá kapacita zásobníků v ČR rezervována. Na plnění by se měli podílet všichni obchodníci. MPO připravilo motivační principy a hlavně pravidlo, které umožní odebrat nenaplněnou rezervovanou kapacitu a poskytnout ji k využití jiným obchodníkům. Tím se jasně zvyšuje právě reálnost splnění základního cíle, tedy naplnění 80 procent kapacity podzemních zásobníků na našem území,“ uvedl Chalupský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám