Hlavní obsah

Facebook kvůli daním opouští Irsko

Právo, rei

Americký Facebook, majitel stejnojmenné nejrozšířenější sociální sítě, ale také Instagramu či WhatsAppu, stahuje své tři firmy z Irska. Právě jejich prostřednictvím vykazoval zisky a vyhýbal se tomu, aby nemusel platit vyšší daně v jiných zemích včetně Česka. Ke změně nyní firmu přiměly kroky americké daňové správy.

Foto: Thomas Hodel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ačkoliv je Facebook rozšířen po celém světě, v praxi firmy platí za využívání jeho duševních práv irskému zastoupení. Facebook tak v Irsku, kde jsou nízké daně, v roce 2018 zaznamenal tržby 15 miliard dolarů (asi 325 mld. Kč), což byla více než čtvrtina jeho celosvětového obratu ve výši 56 miliard dolarů, upozornil deník The Guardian. Z toho však irské správě zaplatil na daních pouhých 101 milionů dolarů (2,2 mld. Kč).

Uzavřít irskou pobočku a navrátit duševní práva do Spojených států se firma rozhodla krátce poté, co americká daňová správa podala na Facebook žalobu s tvrzením, že v USA v souvislosti s přesunem do Irska před deseti lety dluží více než devět miliard dolarů (195 mld. Kč), jelikož tehdy výrazně podhodnotil svoji cenu.

Facebook nyní oznámil, že své aktivity v Irsku utlumil, aby vylepšil svou operační strukturu. Současně prohlásil, že v uplynulých pěti letech ve skutečnosti odvedl daně ve výši přes 20 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Americké úřady zažalovaly Facebook

Úřady ve Spojených státech ve středu zažalovaly amerického provozovatele internetové sociální sítě Facebook, kterého viní z porušování pravidel hospodářské...

Výběr článků

Načítám