Hlavní obsah

Domácích testů se prodaly stovky tisíc

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácí testy na covid jdou na dračku. Jen za prvních deset březnových dní si jich zákazníci v lékárnách a obchodech pořídili stovky tisíc a prodeje dál rychle rostou. Samotestování doma se může hodit třeba před zvažovanou návštěvou příbuzných, zejména starších lidí. Je snadné a rychlé.

Foto: Novinky

Antigenní test Nasal od firmy Abbot

Článek

V úterý začal domácí rychlotesty prodávat i obchodní řetězec Kaufland. „Prodané množství se pohybuje v řádech tisíců,“ sdělila Právu mluvčí Renata Maierl. Na webu Pilulka.cz je největší zájem o lízátkový test V-chek.

Kaufland začal prodávat antigenní testy, plánují to i další obchody

Ekonomika

„K dnešnímu dni jsme těchto testů prodali téměř devět tisíc balení,“ řekla včera Právu mluvčí Kateřina Schotliová. Test se prodává v balení po dvaceti kusech, zákazníci si jich tedy koupili 180 tisíc.

Cena od 109 Kč

„Od začátku března jsme na nějakých 25 tisících balení a bylo by to určitě ještě víc, kdyby nedocházelo k výpadkům v dodávkách,“ potvrdil mluvčí lékáren Dr. Max Michal Petrov. Strmý růst zájmu ilustroval prodejními čísly. „Zatímco v prosinci se v lékárnách Dr. Max prodalo 300 testů, v lednu už to byly asi dva tisíce balení a v únoru téměř 18 tisíc,“ uvedl Petrov.

Testy ve firmách zachytily za týden tisíce nakažených

Koronavirus

Nejčastěji si podle něho zákazníci objednávají balení po 20 nebo 25 kusech, testů tak za březen nakoupili už několik set tisíc.

Obrovský zájem zaznamenal i e-shop Lékárna.cz. „Rychlotest ze slin na covid-19 máme v nabídce teprve od pátku, a prodali jsme víc než 20 tisíc kusů,“ informoval zakladatel podniku Vladimír Finsterle.

Jak to funguje
Výtěr z nosu – Vzorek se odebere štětečkem z obou nosních dírek v hloubce asi 2 centimetry. Výsledek je k dispozici za 15 až 20 minut. Cena je od 109 Kč.
Lízátkový test – Tampon se vloží do úst na 90 sekund, potom se vloží do testovací kazety a výsledek je za 15 minut. Prodává se od 185 Kč za kus, zatím jen ve větších baleních.
Kloktací test – Vyvinuli ho vědci z Lékařské fakulty UP v Olomouci s firmami Aumed a IntellMed. 30 sekund se kloktá se zakloněnou hlavou, poté odplivne do zkumavky a odešle do laboratoře. Přesnost je podobná PCR testu, cena od 1399 Kč.
Test z hlenu a slin – Tyčinkou se odebere vzorek hlenu odkašlaného do zkumavky, výsledek za 15 minut. Cena kolem 140 Kč.
Test z moči – Do nádobky s odebranou močí se vloží zkumavka, výsledek je po minutě. Cena 349 Kč.

Výrobci uvádějí senzitivitu i specificitu testů přes 90 procent. Oba údaje značí, jak přesné testy jsou. Senzitivita udává pravděpodobnost, že test bude vyhodnocen jako pozitivní, pokud je testovaný nakažen. Specificita udává pravděpodobnost, že test vyjde jako negativní u člověka, který nakažen není. Řada odborníků poukazuje, že testy ve skutečnosti nezachytí vždy nakaženého člověka bez příznaků, proto je lepší je opakovat častěji.

V prodeji je několik druhů testů. Největší zájem je o tzv. lízátkový test a test z nosu. Lízátkový test se provádí ze slin a stojí 185 až 190 Kč. Prodává se ale zatím jen v balení po 20 kusech. Uváděná senzitivita je přes 95 procent a specificita přes 98 procent.

Bez testu ani krok. Mezi Římem a Milánem začnou jezdit „covid-free“ vlaky

Cestování

Test z nosu v hloubce asi dva centimetry se prodává od 109 Kč při nákupu balení po 25 kusech. Lze je ale koupit i jednotlivě za cenu kolem 150 Kč. Za tolik je prodává i Kaufland. Senzitivita se u nich uvádí kolem 95 procent a specificita až stoprocentní. Dále jsou k dispozici i testy kloktací, „plivací“ testy z hlenu a slin a také testy z moči.

Firmy jen okrajově

Ceny testů klesají s nakoupeným množstvím, takže třeba firmy mohou při nákupu tisíců testů najednou ještě více ušetřit. Drtivou většinu testů v lékárnách a obchodech ale kupují občané, firmy objednávají převážně jinde.

„Osmdesát procent z prodaných kusů mířilo do domácností, 20 procent do firem. Na webu je nákup omezen na 20 kusů. Ale vyhověli jsme a vyhovíme i poptávce firem, jen je třeba sjednat si objednávku přes zákaznické centrum,“ uvedl Finsterle. Také Dr. Max doposud upřednostňoval zájmy individuálních klientů a dodávky pro právnické osoby měl zatím jen marginální.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám