Hlavní obsah

Testy ve firmách zachytily za týden tisíce nakažených

Právo, tov, plk, vor, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozitivní antigenní test na covid-19 mělo během prvního týdne povinného plošného testování ve velkých firmách ani ne procento zaměstnanců, vyplývá z vyjádření firem pro Právo. Číslo se zdá být nepatrné, ukazuje však na záchyt tisíců lidí, kteří se s nákazou chystali do práce.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Testování na koronavirus v Bruselu. Ilustrační foto

Článek

„Otestovali jsme už téměř všechny zaměstnance. K čtvrtečnímu ránu to bylo 5393 pracovníků ze 7000. Pozitivní výsledek antigenního testu mělo 19 z nich, tedy 0,35 procenta,“ sdělila Právu mluvčí Třineckých železáren Petra Macková Jurásková.

„Z dosavadních dat můžeme říct, že pozitivních případů je zhruba procento,“ řekl Právu mluvčí nošovické Hyundai Petr Michník. V největší tuzemské automobilce Škoda Auto bylo pozitivních zhruba 0,7 procenta testovaných, do středy to bylo 160 osob.

Dva miliony lidí

V karlovarské porcelánce Thun testy odhalily z 600 zaměstnanců pět pozitivních, tedy 0,83 procenta. Na pohled málo. Ale jen na pohled.

Jak totiž upozornila Hospodářská komora, ty největší firmy zaměstnávají 1,3 milionu lidí. A i když nejsou ještě k dispozici veškeré a přesné údaje, tak už z toho, co první podniky ohlásily, je patrné, že byly zachyceny tisíce nakažených pracovníků, kteří se chystali na pracoviště mezi své kolegy, a ne jenom tam.

Ve Škodě Auto udělali už 24 tisíc testů, pozitivních jich bylo asi 160

Ekonomika

Platí to, i kdybychom se drželi toho nejnižšího procen­tuálního podílu ohlášeného železárnami v Třinci.  A platí to, i když k tomu připustíme, že ne všichni zaměstnanci se testují, protože když pracují z domova, tak nemusí, a antigenní testy nejsou stoprocentně spolehlivé a mohou se vyskytnout i případy falešné pozitivity. Ačkoliv kritici spíš poukazují na to, že neodhalí všechny nakažené.

Antigenní test měl negativní i třeba poslanec KSČM Jiří Dolejš, u kterého přitom již nastupoval oboustranný zápal plic, až skončil v těžkém stavu na ventilaci v nemocnici. Další testy už covid-19 potvrdily.

Nechtěl jsem tu zkapat. Dolejš popsal léčbu covidu

Domácí

Až dosud navíc byla řeč „jen“ o firmách nad 250 zaměstnanců, kde v pátek končí první kolo testování. Souběžně se však testuje i na úřadech a v podnicích s více než 50 zaměstnanci, v nichž pracují další statisíce lidí, takže to v součtu dělá dva miliony.

V Česku se nyní denně provádí přes sto tisíc antigenních testů. Ministr zdravotnictví Jan Blatný ve středu řekl, že pozitivní výsledky ukazují až dvě procenta z nich. Ve čtvrtek ve Sněmovně dodal, že povinné testování ve firmách neskončí dřív než v květnu.

Zaměstnanci zahlcují testovací centra. Firmy tím obcházejí vládní nařízení

Domácí

„Určitě je potřeba počítat s měsíci testování, předpokládám minimálně duben, květen. Bude muset pokračovat, i když se bude situace lepšit, jako poměrně sofistikovaná prevence opětovného zhoršení a jako jakýsi systém včasného varování, kdyby se začalo něco dít špatně,“ prohlásil ministr.

„Každé testování má svůj význam,“ řekla už dříve Právu Zdeňka Jágrová, ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy. „Samozřejmě že ideální by bylo testovat lidi každý den, ale vždy musíme brát v úvahu, jaké jsou možnosti,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám