Hlavní obsah

Bez testu ani krok. Mezi Římem a Milánem začnou jezdit „covid-free“ vlaky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cesty po železnici mezi italskými městy Řím a Milán mají být bezpečnější. Od dubna totiž ve zkušebním provozu začnou jezdit takzvané covid-free vlaky, u nichž bude vyžadováno, aby posádka i pasažéři před nástupem doložili negativní test na přítomnost koronaviru. Postupně by měly přibýt i další populární a vytížené trasy.

Foto: Profimedia.cz

Nadraží v Miláně (ilustrační foto).

Článek

Vlaky bude operovat italský národní dopravce Ferrovie dello Stato Italiane. „Covid-free vlaky představíme začátkem dubna, prozatím mezi Římem a Milánem,“ cituje italská mutace serveru The Local šéfa společnosti Gianfranca Battistiho. Ten doplnil, že naprosto všichni budou muset před vstupem na palubu doložit právě negativní test na covid.

Na trase Řím-Milán proběhne zkušební provoz z důvodu, že jde o nejvytíženější spojení v zemi. V plánu je však covid-free vlaky vypravit i do dalších měst, mimo jiné do Benátek, Florencie či Neapole.

Výlety jsou nyní zakázané

Společnost doufá, že jakmile dojde k uvolnění restrikcí, bezpečnější a neriziková spojení pomohou v Itálii opět nastartovat cestovní ruch. V současnosti je totiž zakázáno cestování, které je výletního charakteru, což znamená, že není možné vyrážet na dovolené nebo víkendové pobyty.

Covid-free vlaky mají navázat na podobný koncept, který Itálie představila už loni na podzim v letectví, kdy všichni cestující na lince z Říma do Milána museli rovněž předložit negativní testy. Nechat se otestovat mohli lidé přímo na letišti Fiumicino a zdarma. Šlo především o dodání pocitu jistoty pasažérům.

Negativní testy před vstupem na palubu nicméně vyžadují i jinde na světě. Jde například o aerolinky Emirates či Qatar, od 5. března je nově vyžadují i Smartwings a České aerolinie, a to buď antigenní s výsledkem ne starším 24 hodin, nebo PCR s výsledkem ne starším než 72 hodin před nástupem.

S covidem ani o krok dál. Italské aerolinky chystají lety jen pro otestované

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám