Hlavní obsah

Další rána pro Rusko. Odstřihnou ho největší lodní přepravci světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánská společnost Maersk, která se zabývá zejména lodní kontejnerovou přepravou, v úterý oznámila, že přestává přepravovat kontejnery do Ruska a z něj, uvedla agentura AFP. Druhý největší kontejnerový přepravce světa už v pondělí tento krok podle televize Fox News zvažoval, aby byl v souladu se sankcemi uvalenými na Rusko. Později se přidala se i současná světová jednička v kontejnerové dopravě na moři, společnost Mediterranean Shipping Company (MSC).

Foto: Profimedia.cz

Nákladní loď největšího provozovatele světa Maersk

Článek

„Vzhledem k tomu, že stabilitu a bezpečnost našich aktivit už přímo a nepřímo narušují sankce, budou nové objednávky do Ruska i z Ruska pozastaveny," uvedla firma. Opatření nebude zahrnovat potraviny, léky ani humanitární dodávky, dodala.

Po oznámení ztratily akcie firmy tři procenta.

Ruští multimiliardáři se začali bouřit

Válka na Ukrajině

Už v pátek Maersk varoval, že by mohl zastavit i přepravu zboží na Ukrajinu. Důvodem je bezpečnost zaměstnanců. Už 24. února, v den zahájení ruského útoku, Maersk nařídil ukrajinským zaměstnancům, aby pracovali z domu co nejdále od míst bojů.

Maersk působí v Rusku od roku 1992, a to hlavně v přístavech Petrohrad, Novorossijsk, Vladivostok, Vostočnyj a Kaliningrad.

Společnost Maersk vlastní také 31procentní podíl v ruské firmě Global Ports, která provozuje šest přístavních terminálů v Rusku a dva ve Finsku.

„Ohledně Global Ports prověřujeme, jak vyhovět stále se vyvíjejícím sankcím a omezením, a připravujeme další kroky,” uvedl Maersk.

Washington definitivně odstřihl ruskou centrální banku

Ekonomika

Přidala se i světová jednička

O pozastavení kontejnerové dopravy z Ruska i do Ruska v úterý informovala také další přepravní společnost Mediterranean Shipping Company (MSC), která od letošního ledna platí za největšího světového dopravce na moři (Maersk je nově až druhý).

Krok se týká všech námořních cest, včetně Baltského a Černého moře i přístupových tras přes ruský Dálný východ.

Reklama

Výběr článků

Načítám