Hlavní obsah

Washington definitivně odstřihl ruskou centrální banku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká vláda uvedla do praxe avizované sankce proti ruské centrální bance. Odstřihla ji od aktiv ve Spojených státech a s okamžitou platností zakazuje Američanům veškeré transakce jak s ruskou centrální bankou, tak s ruským ministerstvem financí. V tiskové zprávě to oznámilo americké ministerstvo financí.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Žádná země není sankcí vzdorná. Putinova válečná truhla s rezervami ve výši 630 miliard dolarů má význam pouze tehdy, pokud ji může použít k obraně své měny, konkrétně prodejem těchto rezerv výměnou za nákup rublu. Po dnešních opatřeních to již nebude možné a ruská pevnost se stane mýtem,“ citovala CNN blíže nespecifikovaný zdroj z Bílého domu.

Washington podle agentury Reuters uvedl, že kroky mimo jiné "odstraňují pojistku" v podobě ruských rezerv. Ty jsou v celkovém objemu 630 miliard dolarů (14,1 bilionu Kč) a patří k nejvyšším na světě.

Samotný dolar ale tvoří jen 16,4 procenta všech rezerv ruské centrální banky. Dalších 32 procent má banka mít v euru. Ani tyto peníze ale teď nemá Rusko k dispozici, neboť EU rozhodla o jejich zmrazení už v neděli.

EU schválila třetí balík sankcí. Zakáže přelety, vyloučí některé ruské banky ze SWIFT

Válka na Ukrajině

Nový balík tvrdých ekonomických sankcí mířených na ruskou centrální banku a další klíčové finanční zdroje pravděpodobně vyženou ruskou inflaci nahoru. Ochromena bude kupní síla Ruska, což povede ke snížení investic, uvedli američtí představitelé.

Americké ministerstvo financí v pondělním prohlášení rovněž uvedlo, že uvalilo sankce i na klíčový, státem spravovaný Ruský fond přímých investic (RDIF) a na jeho výkonného ředitele Kirilla Dmitrijeva, což je podle úřadu známý Putinův spojenec.

"Nedávno sankcionovaný ruský prezident Vladimir Putin a jeho okruh nejbližších kumpánů dlouho na RDIF a Dmitrijeva spoléhají, pokud jde o shromažďování peněz v zahraničí, včetně Spojených států," dodalo ministerstvo financí.

Na nové sankce Západu zareagoval hned v pondělí ráno rubl, který významně oslabuje. To vnímají i samotní Rusové, kteří už během víkendu stáli fronty před bankomaty, kde si chtěli vybrat peníze v cizí měně. Bojí se, že kvůli sankcím přijdou o své úspory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám