Hlavní obsah

Ruští multimiliardáři se začali bouřit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K ukončení konfliktu, který vyvolal útok prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu, vyzvali podle stanice CNN dva ruští multimiliardáři Michail Fridman a Oleg Děripaska, oba zasažení protiruskými sankcemi.

Foto: Profimedia.cz

Oleg Děripaska

Článek

„Narodil jsem se na západní Ukrajině a žil jsem tam do svých 17 let. Moji rodiče jsou ukrajinští občané a žijí ve Lvově, mém milovaném městě,“ napsal podle listu Financial Times Fridman v dopise zaměstnancům firem, které ovládá, například mezinárodní investiční společnosti LetterOne.

„Ale také jsem strávil velkou část života jako občan Ruska. Jsem hluboce spjat s ukrajinským i ruským národem a současný konflikt vnímám jako tragédii pro oba,“ uvedl Fridman, zakladatel Alfa Bank, největší ruské soukromé banky.

Podle agentury Reuters odmítl, že by sloužil jako „neoficiální emisar ruské vlády”, nebo že by podporoval ruské činitele odpovědné za destabilizaci Ukrajiny či z toho měl prospěch. Proti sankcím se bude bránit, uvedl.

I Švýcarsko uvalí sankce na Rusko

Zahraniční

Oleg Děripaska, zakladatel ruského hliníkového gigantu Rusal, v němž stále vlastní významný podíl, a dalších důležitých firem vyzval na síti Telegram „k co nejrychlejšímu zahájení plnohodnotných mírových rozhovorů“.

Jeden z ruských oligarchů, který se minulý týden zúčastnil schůzky nejvlivnějších ruských podnikatelů, svolané do Kremlu v souvislosti s útokem na Ukrajinu, anonymně popsal atmosféru setkání: „Všichni na schůzce s Putinem mlčeli jako zařezaní. Přitom velmi dobře chápou následky. Ale copak se jich někdo na něco ptal?“

Proti vojenskému tažení v Ukrajině se v Rusku ozvali již čtyři poslanci Státní dumy. Nově se proti postavil zákonodárce z nové liberální strany Noví lidé Sandgadži Tarbajev, předtím válku veřejně odmítli i komunisté Michail Matvejev, Vjačeslav Machrajev a Oleg Smolin.

Washington definitivně odstřihl ruskou centrální banku

Ekonomika

„Hlasovali jsme pro dobré vztahy mezi Ruskem a Doněckou lidovou republikou a Luhanskou lidovou republikou, aby se válka na Donbasu konečně zastavila. Nepředpokládali jsme, že bude následovat vojenská operace,“ citovala nyní Tarbajeva televize Dožď. Stále jde ale jen o malý zlomek z celkového počtu 450 poslanců Dumy.

Reklama

Výběr článků

Načítám